építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A plafon mint tájkép

A LAB5 egy izgalmas kísérleti lakással jelentkezik a Pannónia utcából. Egy ötvenes években épült belvárosi lakás átalakításáról volt szó, ahol a kis alapterület és a fényhiány ellenére egy igen érzékeny megoldásokkal tudtak unikális atmoszférát teremteni.

 

Korunk kihívása a Földön és városainkban jelentkező helyhiány. A projekt tárgya egy, az ötvenes években épült belvárosi lakás átalakítása. Az alaprajzi elosztás az eredetileg is kis alapterületet tovább szabdalta apró, szűkös terekre. Az építtető a felújítás során kompromisszummentes megoldást keresett, elegáns és tágas térre vágyott.

A tervezés során a LAB5 felszabadította az elrendezést a falak szorításából, és egy egyterű megoldást alkotott, ahol a konyha, a fürdőszoba, az előtér, és a gardrób egy nagy helyiséget alkotnak.

 

 

Mivel a lakás a lapostetős épület legfelső szintjén található, a zárófödém megnyitásával egy felülvilágítót tudtunk építeni az egyébként legmélyebb, legsötétebb területen. A teherhordó szerkezetből négy Bohn téglát tudtunk az állékonyság megtartása mellett kiemelni, ezáltal a török fürdők hangulatát idéző fénybetörések jöttek létre a zuhanyzóban.


Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman, Tervezők: LAB5 architects, 2019.,Fotó: Danyi Balázs


Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman, Tervezők: LAB5 architects, 2019.,Fotó: Danyi Balázs

 

A mennyezetet később sem takartuk el, látható a Bohn tégla addig csak könyvekből ismert keresztmetszete, a teljes szerkezet, és az is, ahogy a korábbi lakók a teret használták. Látszanak a régi kábelek nyomvonalai, az egykori falszínek a rétegek halvány kontúrjai mentén, s előtűntek a hiánygazdaságban eszkábált kényszermegoldások nyomai is. Így vált a plafon egyfajta tájképpé, esztétikailag is gazdagítván a teret.


Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman, Tervezők: LAB5 architects, 2019.,Fotó: Danyi Balázs


Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman, Tervezők: LAB5 architects, 2019.,Fotó: Danyi Balázs

 

A padlón mindenhol csúszásmentes dekorbeton felületet építettünk, ezáltal is erősítve a belső tér integritását. Törekedtünk az anyagszerűségre, minden felületen „igazi” anyagot használtunk, a konyhapult és a fürdőszoba polc mészkőből (márvány), a konzolos munkaasztal és a mosdó tartószerkezete vasból, a konyhaszekrény katedrál üvegből készült. Ezek az „igazi” anyagok az idők során öregedni fognak, az évek nyomot hagynak rajtuk, így a belső tér megőrzi történeti kontinuitását, híd jön létre múlt és jövő között.


Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman, Tervezők: LAB5 architects, 2019.,Fotó: Danyi Balázs


Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman, Tervezők: LAB5 architects, 2019.,Fotó: Danyi Balázs


A falak, a bútorok, a padló, s még a látszó elektromos szerelvények is halvány szürke színt kaptak, mely mindig reflektálja a napszak természetes fényeit, vagy az esti mesterséges világítás színvilágát – így egy változó atmoszféra jön létre, harmóniában az aktuális természetes hangulattal. A lakás legmélyebb pontján a falat egyetlen hatalmas tükör takarja, ami pont szembe került a szoba üveg erkélyajtajával, így a tér még tágasabbnak és világosabbnak hat, mintha a lakást területét megduplázták volna. A dekor-világítások rejtett vonalmenti lámpák, melyeket függőlegesen telepítettünk, fényük az üvegfalon és esetenként a nedves padlón is tükröződik. A helyiséget ezáltal magasabbnak és tágasabbnak érezzük.

 

LAB5 architects

 

 


Szerk.: Pleskovics Viola

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »