építészet : környezet : innováció

Belső metamorfózis – A zsámbéki Catherineum épületének átalakítása

A zsámbéki Zichy-kastély felújítása miatt az ott működő oktatási intézménynek átmeneti megoldást kellett találnia a diákok sportolási lehetőségének biztosítására. Kovács Zoltán és Golda János (kollektív műterem) feladata ennek megvalósítása volt, melyet egy korábban épített, könnyűszerkezetes csarnoképületből tornaterem kialakításával oldottak meg. 

Zsámbékon a Premontrei szerzetesrend meghatározó szellemi és kulturális központként van jelen a település életében. A hegyoldalban álló 1220-as években épült kolostoruk és templomuk máig szervezi a tájat maga körül. A rendet ma Zsámbékon a Premontrei Női Kanonokrend rendháza képviseli, fenntartásukban működik itt a Premontrei Napköziotthon, a Fészek fogyatékosok nappali ellátója, a Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola, egy idősek otthona, valamint a hajdani Zichy kastélyban található Keresztelő Szent János Iskolaközpont.

A Zichy kastélyban az alsó tagozattól gimnáziumig kísérő oktatási intézmény eddig csak egy kisméretű, a kosárlabda pályát sem elérő tornateremmel rendelkezett. A kastély felújítási munkái folyamatban vannak, így a jelenlegi rossz állapotú tornaterem bontásra került, helyére nagyobb tornaterem készül majd, a sportolás biztosítását azonban meg kellett oldani.


A zsámbéki Catherineum épületének átalakítása - építész: Kovács Zoltán, Golda János (kollektív műterem)

 

Az intézmény az egykor itt működő tanárképző főiskola Vácra költözése után annak tereiben kezdte működését. A főiskola, mivel a kastélyban nagyobb létszám befogadására alkalmas előadó tér nem volt elhelyezhető, a szomszédos telekre egy független épületet épített. A könnyűszerkezetes csarnoképület egy fogadó helyiségből, az abból nyíló mosdókból és magából az előadótérből állt. A beköltöző általános iskola és gimnázium funkciójából fakadóan ezt az előadó teret nem tudta kihasználni, azonban alkalmasnak ígérkezett a sportolás megnövekedett térigényének csillapítására. Az épület felújítása és átalakítása a külső homlokzatokat nem érintette, a fűtési rendszer és a fő elektromos hálózat is nagyrészt változatlan maradt. Meg kellett oldani az épületben az öltözők elhelyezését, alkalmassá kellett tenni a tereket testnevelés órák befogadására. Fontos szempont volt a gazdaságos, alacsony költségű megoldások keresése.

 

A zsámbéki Catherineum épületének átalakítása - építész: Kovács Zoltán, Golda János (kollektív műterem)

 

Az öltözőket a meglévő és megmaradó földszinti vizesblokkok felett, a nagy belmagasságot kettéosztva egy galéria szinten helyeztük el. Az előtérből egy acélszerkezetű greslap belépőkkel készült lépcsőről lehet elérni a galériát. Az öltöző helyiségek megközelítését szolgáló kvázi függőfolyosót átvezettük a küzdőtérbe is, ahol a szükséges szertárak felett lelátóként működik. A hajdani előadó terében a legnagyobb kihívást az aszimmetrikus elhelyezésű tetőgerinc okozta. A tér féloldalasságát, valamint a könnyűszerkezetes födémrétegek és a világítás megvédését egy egyedi kialakítású háló struktúrával oldottuk meg. A különleges feszítési rendszer célja az épület átlényegítése, segítségével kortárs dinamikát kap a tér, az egyensúly a helyére billen, a hely szelleme feltöltődik az új tartalommal. A belső felületek egyszerű fekete-fehér színezést kaptak, mely visszaköszön a radiátorok védő burkolatán is.

kollektív műterem

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »