építészet : környezet : innováció

Dokk 1 - a dán tudásventilátor

Igazi közösségi és multikulturális találkozóhelyként szolgáló könyvtárat tervezett a Schmidt, Hammer & Lassen építésziroda Aarhus városába. A modern piazzaként működő 25 ezer négyzetméteres épület üvegfelületeivel újradefiniálja a város és a víz kapcsolatát. A tervezők elképzelése megvalósult, hiszen az intézmény a helyiek és idelátogatók számára ma vibráló, nyitott tereket biztosít. 

Dánia második legnagyobb városa, a Jylland félszigeten található Aarhus az elmúlt évtizedekben teljes megújuláson ment keresztül. Az egykor elhasznált ipari területekkel tarkított kikötőváros a hatalmas méretű konténerraktár áttelepítésével mára újra megteremtette kapcsolatát a vízparttal. Az így felszabadult területen számos kortárs építészeti remekmű épülhetett meg - olyan irodák terveztek ide, mint a Henning Larsen Architects vagy a CEBRA. A város újragondolása az Urban Mediaspace Aarhus elnevezésű városrehabilitációs projekt keretében történt, amelynek egyik kiemelkedő eleme a Schmidt, Hammer & Lassen építésziroda által tervezett Dokk 1 központ. 


Dokk1 - építész: Schmidt Hammer Lassen Architects - forrás: SHL



A Skandinávia legnagyobb városi könyvtárának helyet adó vízparti épület több, mint egy 25 ezer négyzetméteres, csupán az olvasásnak szentelt intézmény. A városlakók számára igazi közösségi, multikulturális találkozási hely, ahol napi 4000 látogató részvételével élénken zajlik az ismeretek és a lehetőségek csereberéje. A tervezők egy 21. századi piazzát, a tudástársadalom ikonját álmodták meg, amely ösztönzi és támogatja a kreatív együttműködést. A város az intézmény nevének kitalálására ötletpályázatot írt ki, amelyre 1250 javaslat érkezett. Az egyetemnek köszönhetően Aarhus fiatal, dinamikusan fejlődik, a lakosság közel egynegyede az egyetemi intézményekben dolgozik vagy tanul. Ez különösen nagy lendületet ad a szellemi és kulturális központtá válásnak, amelynek eredményeként 2017-ben Aarhus Európa kulturális fővárosa lesz.


Dokk1 - építész: Schmidt Hammer Lassen Architects - forrás: Acdn



A Dokk 1 újradefiniálja a város vízzel való kapcsolatát – mind külső megjelenésével, mind belső tereinek üvegfelületeken keresztül történő intenzív megnyitásával. Tömegeit karakteres megformálás jellemzi. Az épület alatt az új, helyiérdekű vasút megállója, valamint egy 1000 férőhelyes automata parkolóház található. A bejárati szint kiemelésével egy pódiumra került a középső üvegezett rész, amely tetején körbefutó szalagablakokkal ölelt sokszögű elem díszeleg. Építészeti koncepció volt, hogy az épületnek ne legyen határozott első vagy hátsó homlokzata, ezért a négy széles lépcsősor különböző irányból vezet a pódium tetejére, ahol óriási állatfigurákkal megformált játszóteret találunk. 


Dokk1 - építész: Schmidt Hammer Lassen Architects - forrás: SHL



Az üvegezett középső épületrész a könyvtár számára két szinten kínál 360°-os panorámát a város és a vízfelület látványával. A két szintet középen egy fokozatosan emelkedő, öt platformból álló térrész köti össze, így eredményezve változó belmagasságú tereket, amelyek különböző kiállítások, workshopok és más események rendezésére is jól alkalmazhatóak. A rámpákkal összekötött szintek az építészek megfogalmazásában "a tevékenységek kanyargó ösvényét" hozzák létre, amely a gyerekek számára kialakított könyvtári területekhez vezet. 

A terek közötti átláthatóság nyitottságot eredményez, ezt a födémek átlyukasztása az egyes találkozóhelyek kiemelésével tovább erősíti. A változatos funkciók között a vizuális kapcsolat az épületben elérhető számtalan információ befogadására inspirálja a látogatót. A nyitottság jótékony hatással van az emberi kapcsolatok kialakítására és az információcserére. A tervezők szándéka - mely szerint a Dokk 1 igazán vibráló hely lesz minden generáció, érdeklődési kör és kultúra számára – a használat során beigazolódott.


Dokk1 - építész: Schmidt Hammer Lassen Architects - forrás: SHL



A felső szinteken többek között az önkormányzat részére létrehozott irodákat, illetve hozzájuk kapcsolódó tárgyalókat és egy személyzeti éttermet találunk. Ez az épületrész kívül terpesztett fémlemez borítást kapott, amelyben egy ablakcsík fut körbe, többszöri szögtöréssel és gyakran kifelé dőlő síkban. A szalagablakokat a Schüco FW 50+ SG típusú strukturális üvegezésű alumínium függönyfalrendszerből készítették. A részletrajzok alapján a ferde síkú ablakok alsó és felső csomópontjánál vízszintes burkolati csatlakozást kellett biztosítani, ezért ezen az épületrészen egyedi függönyfal profilok megtervezésére is szükség volt. Az épület többi részén a nagy üvegfelületek kialakításához a Schüco FW 50+.HI típusú függönyfalrendszert alkalmazták, amely mindössze 50 mm látszó szélességű, hőhídmentes alumínium profilokból áll. A rendszer különlegessége az innovatív izolátortechnika, amelynek köszönhetően a hőszigetelt lizénák és osztóbordák minimalizálják az épület energiaveszteségét.

forrás: Alukönigstahl

 

Alukönigstahl

vélemény írásához jelentkezzen be »