építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Fa, stég, víztükör - Hotel Pangea Ökocentrum

A Nyíregyházi Állatpark számára régóta igény egy olyan több funkciós hely létrehozása, mely mind megjelenésében, anyaghasználatában, mind szellemiségében illeszkedik az állatpark zöld környezetéhez, a sóstói hangulathoz, illetve konferencia teret és szálláslehetőséget biztosít az idelátogató szakemberek és vendégek részére. Az épületet Gáva Attila tervezte. 

A nevében fémjelzett ökológiai jelleg az egész komplexum gondolatvilágában, felépítésében, térszervezésében, anyaghasználatában konceptuálisan megjelenik. Az épület külső megjelenése, belső tereinek látványvilága, funkcionális elrendezése mind erre az alapgondolatra felfűzött. Az építészeti megfogalmazásra a funkcióból adódó egyszerű, tiszta tömegképzés, organikus anyaghasználat, transzparencia és funkcionalitás a jellemző. 

Az épület négyszintes, a földszinten közösségi terek, kiszolgáló- és üzemeltető helyiségek találhatóak. Az első emeleten szállodai szobák, fitness részleg és épületgépészeti terek kaptak helyet. A második és harmadik emeleten hasonló elrendezésben szobák sora fut végig az utcai és az udvar felé néző homlokzati sávban. A negyedik emeletre az épület energetikai ellátását biztosító épületgépészeti tér került.


építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György

építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György

 

A Blaha Lujza sétány mentén történő elhelyezés az épület külső megjelenésében visszatükröződik. A sétány mindkét oldalát fasor szegélyezi, a Sóstói tó víztükre és a tóra épített horgász, pihenő és napozó stégek a meglévő fő látványelemek a környezetben. Az épület főhomlokzatában ezek az elemek köszönnek vissza. Az erkélyeket tartó oszlopok mint fatörzsek; az erkélyek mint önálló stégek; és a belső teret lezáró üveg függönyfal csillogása mint a víztükör jelenik meg az épületen. A homlokzati anyaghasználat szintén ökologikus hatású, nagy formátumú, famintázatú, greslap burkolat, amely megjelenésében nagyvonalú, elegáns és tartós. Az utcai és belső udvari természetre való reagálás adja az épület ökológiai, organikus megjelenését, illeszkedését az épített környezetbe.

Belső tereiben az alapkoncepcióra felépített látványvilág mindenhol tetten érhető. Mind a közösségi terekben, mind a szobákban, mind a közlekedőkben a természetes hatású vakolt, illetve fa- és fahatású felületek a dominánsak. A szobákban ehhez hasonlóan az anyaghasználat fára és nyers organikus felületekre korlátozódik. Mindamellett, hogy funkcionális, kényelmes, igényes szoba egységeket hozunk létre, mindenütt megjelenik az azonos, naturális szemlélet és anyaghasználat, amely minden teret összefog, egyenlő eszmei szintre emel.


építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György

építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György

 

Minden egyes szoba egyéni, egy adott állatra tematizált. A szobák előtti függőfolyosók egy négy szint magas, üvegtetővel zárt átriumot fog közre. Ebbe a térbe magasodik föl a földszinti lobbyból induló famotívum, mely minden szinten információt ad az adott magasságban, ökológiai zónákban élő növényekről, állatokról, ismeretterjesztő anyagot kínálva ezzel az itt megszálló vendégek számára. 

Összességében olyan épületkomplexum létrehozása volt a cél, mely magas szinten képviseli a nagyhírű Nyíregyházi Állatpark tematikáját, teremt harmóniát a természet és az épített környezet között. Biztosítja a vendégek magas szintű, kényelmes szállását, pihenését, ismeretszerzését, valamint teret ad az állatparki összejövetelek, konferenciák és külső tanácskozások minőségi és szakszerű megtartásához is.

A projekt megvalósulásával nemcsak az állatpark egy új, jelentős attrakciója jött létre, hanem Sóstófürdő eddig hiányzó épülettel gazdagodott. Mindez tovább generálja az ide irányuló turizmust, így Sóstófürdő és Nyíregyháza városának is a hosszútávú hasznát fogja szolgálni.

Gáva Attila

 

vélemény írásához jelentkezzen be »