építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Hosszú távra marasztal: The Stay Club Londonban

London egyik bohém, nyüzsgő kerületének központjában, annak hipszteres világának rezgését jól átvevő különleges szálloda nyílt, amelynek közösségi tereit és homlokzatát Bara Ákos és csapata tervezte. Az elkészült munkát megtisztelő díjakra is jelölték. Bán Dávid írása.

Londonban épült egy újabb szálloda. Ez alapvetően nem egy nagy újdonság, hiszen a brit fővárosban legalább 6800 különböző szálláshely várja az odaérkezőket, így szinte naponta nyílnak új szállodák, panziók, apartmanok. A Stay Club nevű kisebb szállodalánc azonban valamelyest különbözik legtöbb társától, tervezésének jelentős hazai vonatkozásai is vannak, mindezt pedig még komoly elismerés is övezte, így már kezd érdekesebbé válni a történet.


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

A Stay Club három szállodája egyfajta átmenet a hotel és az bérlakás között. Olyan stúdiólakásokat és szobákat alakítottak ki, ahol a bérlők hosszabb – legalább három hónapos – időszakra találhatnak maguknak megfelelő árú és kényelmű szálláshelyet. Ugyanakkor a cég filozófiája arra is nyitott, hogy a „szállodáik” ne csak alvásra, ott tartózkodásra szolgáljanak, hanem közösségi térként is funkcionáljanak. A főleg diákokra számító apartman szállodák alapkoncepciója az, hogy a város egyetemein tanulmányukat elkezdő és szállást kereső hallgatók a tanév első időszakában itt kivehessenek egy kisebb stúdiót, innen folytathatja a hosszabb távú szálláskeresést és közben társadalmi hálózata is hasonló cipőben járó fiatalokkal bővülhet. De egyben lehetőséget ad arra is, hogy valaki egész tanévben itt maradhasson, vagy a pályakezdőknek nyújt egy biztos kiindulópontot London hatalmas forgatagában.


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

A városközponttól – és a legfőbb egyetemektől – néhány metrómegállónyira északra, pár perc sétára a nyüzsgő és színes Camden Markettől nyílt meg a Stay Club Camden szálloda. Az eredeti elképzelés szerint, a lánc közel-keleti származású, de még gyermekként Londonban letelepült és idővel a Harvard Egyetemen építészetet végzett tulajdonosa egy hagyományos diszkont szállodát szeretett volna itt létesíteni, automatizált rendszerrel, egyszerűsített szolgáltatásokkal, egységesen kialakított, kompakt szobákkal. Ehhez egy sematikus, könnyen és gyorsan kivitelezhető építészeti megoldást választottak: a szobákat konténerekbe helyezték el, amelyeket a tervezés után Kínában gyártanak le, majd szállítanak Londonba és telepítették a helyszínre. 


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

Az eredeti koncepció azonban időközben megváltozott. Az olcsó szálloda tervét elvetették, helyette inkább hosszabb, legalább 3 hónapra kiadandó szobákban, kisebb stúdiólakásokban gondolkoztak, amelyek kialakítására a legyártandó konténerek alkalmasnak bizonyultak. Egyfajta lakógépeket terveztek ide, amelyekben komplett kis stúdiókat hoznak létre fürdővel, teakonyhával és különböző ötletes, praktikus technikai megoldással, mint például a plafonról leereszthető vendégággyal, ahol akár a diákokhoz látogatóba érkező szülők is megalhatnak. A szobák technikai kivitelezése azonban nem változott, a teljes épületszabványt konténerekből rakták össze, minden szoba egy konténerben kap helyet és úgy érkeztek meg Kínából. A konténerek közé került egy acélszerkezet, ami a folyosókat tartja és a helyszínen szerelték rá a homlokzatot. A konténerek beszámozva érkeztek meg és kerültek a megadott pozícióba. Ezeknek a technikai tervezését a londoni Hallmark Property Group végezte.


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

Ugyan a konténerszobák belső építészete már adott volt, de ekkor kérték fel a szállodalánc számára már korábban is dolgozó Bara Ákost, hogy egy egyedi, a környék bohém világába jól beilleszkedő arculatot tervezzen a szálloda közösségi tereinek és magának a homlokzatnak. Mivel a szobák belsőépítészete már eldöntött volt, így azokkal már nem foglalkozott a Bara Design Stúdió, a feladatuk a külső homlokzat, a recepció – egyben bár –, a folyosók, valamint az idő közben módosult megbízás értelmében az egyik szinten öt tanterem és egy moziterem megtervezése volt. 


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

A külső homlokzat egy meglepően nagy épületet rejt maga mögött. Az utcáról látható három szint mellett még további kettőt alakítottak ki belülről süllyesztve, így végül öt szinten helyeztek el 196 szobát. A homlokzati borítás szintén egyedi, de az is Kínában előregyártott elemekből készült: a zöldes kerámia burkolatba corten acélkeretbe kerültek a nyílászárók és az épület egyfajta acélkoronát is kapott. Az épület külső megjelenése sem hatalmas belső térre, sem a konténeres kialakításra nem utal. A monolit vasbeton alapra bedaruzott konténereket az azok sarkába gyárilag fúrt lukaknál szegecselték össze, az ezekből kivezetett tartó platformok adják ki a konténerek közötti területen a folyosók, közlekedők irányát. A szerkezeti kivitelezést egy ír cég végezte.


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

Maga a recepció egyben bárként is üzemel, mivel a szigorú alkoholárusítási szabályoknak csak olyan módon felel meg, hogy korlátozottabb választékot tud nyújtani. Viszont az előtér és a lobby hangulatában egy hagyományos brit klub világát idézi meg, sötét színekkel, kellemesen befogadó barnás bőrkanapékkal, biliárdasztallal, mindez pedig keveredik a bohém kerületre utaló, szinte szabadon megválasztott dizájnelemekkel: számos fénysorból kirakott felirattal, a fa lambériák használatával, néhány modernebb székkel, bútorzattal. A szálloda „házias” jellegét is kihangsúlyozza pár megoldás, a falon végigfuttatott postaládák, könyvtárpolcok, illetve néhány praktikum, mint az automata mosoda, amelyhez egyedi jelzésrendszert is terveztek Bara Ákosék. A várossal való barátkozást pedig ötletesen segíti a plafonra felfestett várostérkép különböző irányokat megjelölve és hasznos információkkal ellátva.


The Stay Club - építész: Bara Ákos - fotó: Batár Zsolt

 

Az első tervektől az átadásig mindösszesen 7-8 hónap telt el, így a kivitelezés igen gyorsan lezajlott. Az elkészült belső tér és homlokzat pedig több meghívásos díj jelölést is kapott. Már az átadás évében elődöntős lett a Restaurant and Bar Design Awards-on mind a homlokzattal, mind a lobby-bár előtérrel. Ugyan végül nem a Bara Design Stúdió munkája került ki győztesnek, de a mezőny erősségét mutatja, hogy a belső tér kategóriájában a jó három évtizede bejáratott luxustereket tervező David Collins irodájának egyik megvalósult terve, a homlokzatok közül pedig Zaha Hadid megoldása lett a nyertes. A projekt sikerét pedig az is igazolja, hogy a néhány éve átadott szállodát most bővítik és hamarosan az alapkoncepcióhoz hasonló, de egyedi tervezésű loft szintet és újabb harminc szobát kap Bara Ákosék tervei alapján.

Bán Dávid

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »