építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Játékos, mai és tradicionális - vadvízi evezőbázis

Egyszerű szerkezet, falusias lépték és fa minden mennyiségben. Fürstand Júlia diplomamunkája egy vadvízi evezőbázis koncepciója Szlovéniában, melynek építészeti kialakításánál a hagyományos és a magashegyi építészet kortárs formáit alkalmazta. 

A tervezési helyszín Szlovénia északnyugati részén, Bovec községben, a Čezsoča faluban található. Napjainkban a környék természeti adottságainak köszönhetően Szlovénia egyik legjelentősebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja. A sokak által ismert és látogatott területet eddig is evezős vízreszálló helyként használták, de mára szükségessé vált a hiányzó infrastrukturális adottságok megteremtése.

A helyszínről a Júliai-Alpok havas hegycsúcsai és a Soča-völgy lélegzetelállító látványa tárul elénk. A jól exponált telek központi elhelyezkedésű, könnyen megközelíthető, a főút és a Soča híd mellett áll. A terület a folyó és a főúttal határolt, sík terepen található. A helyszínen áll egy védettséget élvező 19. századi mészégető kemence, a tervezésnél ennek elhelyezkedését is figyelembe kellett venni. Emellett a vízpart megközelítése, a rézsű kialakítása kapott fontos szerepet. A tervezés során lényeges szempont volt, hogy az épületek között egységes és vonzó szabadtér jöjjön létre és a tömegek ne vágják el a településtől a folyót.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia



A hosszirányban elhelyezkedő, párhuzamos, eltolt tömegek a folyópartra merőlegesen állnak. A telek feltárása a főút felől két szélesebb kocsiúttal történik: az egyik a hátsó parkolókhoz vezet, a másik a főutat köti össze a folyóparttal, végén a meder megközelítését és hajószállítást szolgáló lépcsővel és rámpával. A hajótároló épülete szintén erre az útra nyílik, körülötte nagyobb, a hajók karbantartására és kerékpártárolásra alkalmas burkolt felülettel.

Az épületegyüttes egész évben használható: míg nyáron a sportolók öltözködése, a túrák értékesítése az elsődleges funkció, addig télen egy wellness részleg várja a síelés után lazítani vágyókat.

Az étteremépület földszintjén a vendégfogadás egylégterű, napfényes fogyasztóteréhez kapcsolódik a látványkonyha, hosszú bárpulttal. Ez a helyiség az árnyékos terasszal teljes hosszhomlokzatán egybenyitható. A tetőtéri galéria alkalmas zártkörű rendezvények megtartására is. A földszinten és az emeleten is mosdóblokk szolgálja a vendégek kényelmét. A konyhai kiszolgáló helyiségek és a szociális funkciók szintén a földszinten, a hátsó telekrész felé nyílva kapnak helyet.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia



A rafting bázis és spa épület recepcióján történik a túrákra és a wellnessbe érkező vendégek fogadása, a neoprén ruhák kiosztása. Így ehhez a térhez kapcsolódik egy kültérből is megközelíthető raktárhelyiség a sportfelszerelés tárolására. A tetőtérben találhatók a sportolók és a wellness vendégei számára kialakított öltözők (női, férfi, családi), valamint a wellnesst kiszolgáló mosókonyha és raktár.

Az akadálymentes öltöző a földszinti fogadótérből nyílik, ahonnan a spa részleg közvetlen is megközelíthető. A spa pihenőtere és szaunái a panorámára tájoltak, így lazítás közben a nagy üvegfelületeken át gyönyörködhetünk a hegyvonulatok és a smaragdzöld folyó látványában. A hajók tárolására épülő fűtetlen raktár rakodási feltételeit billenős garázskapui biztosítják. A kajakok és kenuk a konzolos fali tartókon kapnak helyet, míg a raftokat egymáson tárolják.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia


Az építészeti kialakítás, megjelenés tervezésénél a helyi, hagyományos és a magashegyi építészet kortárs formáit alkalmaztam. Jellemző az elnyújtott téglalap alaprajzi elrendezés, a földszintes, meredek hajlású (45 fokos) nyeregtetős tömegforma. A tetőtér félig galériázott, mely a tetőgerinc mentén beépített tetősík ablakokból hangulatos megvilágítást kap. Ez a kívülről markáns megjelenésű sáv a melegvíz előállításra szolgáló napkollektorok paneljeinek is helyet biztosít.

Törekedtem arra, hogy ez a tér minél inkább összekapcsolódhasson a földszinti, fő funkciójú helyiségekkel. Ez, az étterem fogyasztóterei esetében egylégterű kialakítást tesz lehetővé, míg a másik épületben a galéria teljes belmagasságú üvegezett mellvédet kap, a tér vizuális egységesítése érdekében. A földszinti közösségi terek (fogyasztótér, recepció, wellness) a két épület közti teraszra szervezettek, elősegítve az élettel teli hangulat kialakulását. A terek teljes felületű homlokzati üvegezésűek, a szükséges részeken függőleges fa pálcás árnyékoló burkolattal, a környezettől való megkívánt mértékű elhatárolódás végett. A tájra való kitekintést a rövidebb homlokzati teljes szintmagasságú ablakok biztosítják.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia


Anyaghasználatban elsődleges a fa, mint helyi építőanyag megjelenése tartószerkezetként és burkolatként. A tető a helyi szabályzáshoz alkalmazkodva palafedésű, mely csapott négyzet alakú, kiselemes táblákból áll. Játékos, mai megjelenést kölcsönöz az épületeknek a bütüre függőleges síkban leforduló tetőfedés, utalva a faluban gyakori kontyolt tetőformára.

Az épületegyüttes viszonylag kis beépített alapterületen (541 m2) fekszik, méretrendje a falusias léptékhez igazodik. Így a szerkezet egyszerű, hétköznapi építőanyagok felhasználásával készül: falazott falas és hierarchikus fa pilléres-gerendás tartószerkezeti rendszer, monolit vasbeton födém és térdfalak. A tető ácsszerkezetű, fogópáros kialakítású, széles csüngő ereszkinyúlással. A fűtött főépületek kőzetgyapot hőszigetelést és átszellőztetett kettős lécváz hátszerkezetű függőleges faburkolatot kapnak.

Fürstand Júlia

vélemény írásához jelentkezzen be »