építészet : környezet : innováció

Kávé, kilátás, kiállítás, kupola - Menczelesz Dániel terve a Gellérthegyre

A Gellérthegy ötletpályázatra beadott, megvételt nyert tervében Menczelesz Dániel hagyja érvényesülni a terület meglévő adottságait - a természeti környezetet, a kilátást -, és további okot ad a turistáknak az odalátogatásra újonnan létesítendő, tetszőleges anyaggal megtölthető kiállítóterek formájában. A tervezett látvány meghatározó, karakteres eleme a múzeum fölé boruló kupola.

Gellérthegy

A Gellérthegyre és a vele egybefüggő zöldterületekre (Kopaszi-gát, Tabán, Horváth-kert, Vérmező, Városmajor és Zugliget), fontos rekreációs szerep hárul, így épített környezete kiemelt fontossággal bír. A Gellérthegy adottságait nézve világosan látható, hogy a Dunával való kapcsolata a túl meredek, sziklás hegyoldal miatt lehetetlenné válik. A Duna két hídja, az Erzsébet híd és a Szabadság híd jelölik ki a turisták és a városlakók által legkézenfekvőbb megközelítési lehetőségeket. Ezeken kívül közvetlenül a Citadella mellett található egy parkoló, mely a turisták által legkedveltebb megközelítési lehetőséget nyújtja, hiszen így séta nélkül gyönyörködhetnek a lélegzetelállító panorámában - ám ennek súlyos ára van.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel


A jelenlegi állapot, miszerint sok busz zsúfolódik össze kis helyen, a Gellérthegy természetvédelmi területére nézve elfogadhatatlanul nagy terhelést jelent, a természetvédelmi területhez méltatlan helyzetet teremtve. A parkolni vágyó turistabuszok százai által okozott kedvezőtlen helyzetre megoldásul szolgálhatna a közlekedési csomópont áthelyezése a Hegyalja út és Tigris utca által határolt, jelenleg is üres telekre. Ezen telek pozíciója több szempontból is előnyös, és a telek mérete lehetővé teszi az eddiginél jelentősen több busz egyidejű parkolását. A helyszín a Gellérthegyet északi irányból határoló Hegyalja út legmagasabb pontján és egyben a természetvédelmi terület tőszomszédságában található. Innen néhány perces sétával, és minimális szintkülönbség leküzdésével érkezhetünk meg a Citadellára. Az új parkoló létesítése a jelenlegi közlekedési rend kisebb mértékű átalakítását vonja maga után, melyet a környezet lehetővé tesz. Az új buszparkoló legideálisabb helyre történő áthelyezése mellett a Budapesti Közlekedési Központ által üzemeltetett 27-es buszjárat sűrítését, illetve egy új, a buszparkoló és a Citadella között közlekedő járat létrehozását javaslom.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel


A Gellérthegyet ellepő „sétálóutcák érhálózata” jelenleg elhanyagolt, néhol veszélyessé teszi a gyalogos közlekedést, ezért azok felújítása a projekt fontos sarokpontja. A területen fekvő funkciójukat vesztett ingatlanok feleslegesek, esztétikailag rontják a természetvédelmi terület értékét, így ezek lebontását javaslom. A víztározó és a Szent Gellért Sziklatemplom létjogosultsága vitathatatlan, ezért azokat érdemes lenne felújítani.


Citadella

A Gellérthegy legmagasabb pontján épített erődnek (illetve az előtte szintén ugyanoda épített Csillagdának) története van. Megépítésének oka, funkciója - az esetlegesen lázongó budapesti nép kordában tartása, valamit megfélemlítése - az idők során változott, árnyalódott, ám konstrukcióját tekintve az építmény továbbra is erőd maradt.

Az épület három fő egységből áll: a Főerődből, a Nagyudvarból és a Keleti rondellából. A Főerőd, illetve a hozzá közel lévő fedett udvari részek kétszintesek. A Nagyudvart folyamatosan emelkedő rézsűs feltöltés jellemzi, melyet a lőrések által tagolt vastag kőfal szegélyez.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel


A Citadella továbbélése szempontjából és látogatottságából kifolyólag adekvát funkció a múzeum, illetve Panoráma kávézó. Az épület bejárata változatlanul az eredeti helyén, az északi oldalon marad. Innen vezet fel az út a korábbinál elegánsabb, az épület közepe felé emelkedő rámpán. Majd jobbra lefelé kanyarodva a Múzeumba, illetve balra felfelé sétálva a Panoráma Kávézóba, a Déli és az Északi kilátópontokhoz érkezünk meg. A Panoráma Kávézóhoz és az Északi kilátóponthoz üveg-acél lépcsőfokokon jutunk fel az üvegfödémű platóra, ezáltal az alatta lévő lőállásokra továbbra is rá lehet majd látni. A jelenleg a Nagyudvarban található óvóhely lebontásra kerülne, így az udvarban egy egybefüggő – csak az ösvények által keresztülvágott – fás, bokros zöldterület alakulna ki.

A tetszőleges tematikájú Múzeum a Főerődben kapna helyet. A lejtős rámpán megérkezve a földszinten található a Múzeum bejárata, melyen belépve az előtérbe jutunk, ahol szemben a pénztár, kétoldalt pedig a ruhatárak helyezkednek el. Az eredeti közlekedőmag részleges lebontásával, illetve a Főerőd udvarának egy üvegkupolával történő lefedésével nagyvonalú közlekedőtér alakul ki. A Főerőd gyújtópontjára szerkesztett, elegáns, áttört „lebegő lépcső” biztosítja a látogatók számára a vertikális közlekedést.

Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel


A kiállítóterek közül mind a földszinten, mind pedig az emeleten az időszaki a belsőn, míg az állandó kiállítóterek a külső gyűrűn találhatók. Kiszolgáló helyiségek (személyzeti szobák, biztonsági szoba, közlekedő, mosdók, teakonyha, takarítószertárak) mindkét szinten találhatóak, a Múzeum-shop a Főerőd keleti oldalán, az emeleten helyezkedik el. A múzeum igazgatási részlege, az irodák a Nagyudvar belseje felé néző épületek emeleti, míg a raktárak, manipulációs terek, műhelyek, restaurátori helyiségek a földszinten lennének kialakítva. Az időszaki kiállítótérben lehetősség van könnyűszerkezetes mobil falak elhelyezésére, ezáltal nagyobb helyet biztosítva a festményeknek, vagy egyéb más kiállítandó tárgyaknak. Az állandó kiállítás emeleti részén található a legizgalmasabb kiállítóterem. A Budai Várra, Budára és Budapestre néző, a város kialakulását, fejlődését, növekedését bemutató terem külső fala teljesen üvegezett, így biztosítva tökéletes helyet a „3 dimenziós virtuális sétának”. A múzeumi látogató egy speciális szemüveg segítségével visszapörgetheti az idő kerekét, hogy az ő általa kiválasztott időponttól, történelmi korszaktól kezdve végignézhesse Budapest városának morfológiai fejlődését.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel


A Nagyudvarban találhatók a mindenki számára ingyenesen látogatható kilátópontok, melyek közül a déli közvetlenül, míg az északi lépcsőn keresztül érhető el. A Citadella keleti részében – a Rondellában – helyezkedik el a Panoráma Kávézó, amely az Északi kilátóponthoz hasonlóan üveg-acél lépcsőkön átvezető úton közelíthető meg, az üvegfödém pedig lehetővé teszi az alatta lévő falakra, lőrésekre való rálátást.

Menczelesz Dániel

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »