építészet : környezet : innováció

Készüljünk fel a jövő építészetére

Minden épület egyedi, ezért nincsenek kőbe vésett megoldások. Az új épületenergetikai előírások teljesítésére ezért olyan készlettárat érdemes bemutatni, mely az építész és gépész szakemberek kooperációján keresztül vezet az optimális, energiahatékony épületekhez. A MEHI képzéssorozatának első állomásán az épületenergetikai készlettár mellett a lehetséges építésjogi és -etikai buktatókról és fogódzókról is szó volt.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a képzéssorozat budapesti nyitórendezvénye április 24-én. Nem véletlenül, mivel fontos, és igen időszerű témakört boncolgat a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) országos, ötállomásos képzéssorozata.

A rendezvény fókuszában azok a lépcsőzetesen változó épületenergetikai előírások és ezek teljesíthetőségei állnak, melyek 2020. december 31-től új épületek esetén már a közel nulla energetikai szintet kívánják. A kiemelt cél pedig az, hogy a hazai építész és gépész szakemberek gyakorlati segítséget kapjanak a felkészülésben. A tapasztalat azt mutatja, hogy még nagy a bizonytalanság az épületek tervezéséért és kivitelezéséért felelős szakemberek között az energetikai előírások változásának alkalmazásában. Sőt, ez néha még a hatóságoknak is problémát okoz. Szükség van tehát az elméleti tudnivalók gyakorlattá alakítására, melyre a MEHI szakmai partnerei már megvalósult, monitoring adatokkal is alátámasztott példákat tudnak bemutatni.

Az épületenergetika nagy tudású szakértői segítenek az európai szabályozás hazai környezetbe történő beillesztésére, mutatnak be alternatívákat, legyen szó épületburkolati elemekről vagy a kiszolgáló gépészeti rendszerekről. A színes tematika egyben arra is biztosíték, hogy pörgős, jól fókuszált előadások sora hangzik el, helyenként konkrét műszaki számításokkal megtűzdelve.

A MEHI minden olyan szakembereknek és érintetteknek ajánlja a részvételt, akiknek szívügye a minél jobb minőségű épületek megalkotása, vagy épp gyakorlati tippekre, ötletekre, javaslatokra van szükségük.

A képzéssorozat

A képzéssorozat kibővített témakörrel folytatódik a tavalyi premier után. Az egynapos képzések során megbeszélik a 7/2006. TNM rendelet előírásait, a költségoptimalizált és közel nulla energetikai szint elvárásait, és energetikai alternatívákat is felállítanak a tervezésre, kivitelezésre. Már egy nap is elég ahhoz, hogy egy átfogó tematikájú szakmai nap keretében lehessen megismerni és megvitatni a legújabb műszaki, építészeti előírásokat és trendeket.

A részvételért a MÉK tagjai 2 kreditpontot kaphatnak, mivel biztosított az ajánlott képzési státusz.

A kivitelezők munkájának megkönnyítése érdekében az építési törvény eddigi tapasztalatai is szóba kerülnek, különösen a tervezői-kivitelezői felelősség jogi szabályozása. Újdonság, hogy a Könnyű Közmű Program gázkészülék-csere egyszerűsítése során változó szabályokat is bemutatják. Illetve megvalósult beruházások monitoring adatait is megismerhetjük és gyakorlati példákat a korszerű és elengedhetetlen épületburkolati megoldások alkalmazására, illetve a fenntartható hűtési-fűtési és melegvíz rendszerek megtervezésére és kivitelezésére is.

Olyan kiváló előadók jelennek meg ezen a napon, mint Zöld András professzor, vagy oktató kollégája, Dr. Kerekes Attila, és Dr. Jámbor Attila, az építési törvény nagytudású ismerője.

Négy helyszínen és időpontban lesz még előadás:

Diákoknak a részvétel ingyenes. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen a részvételi díj korai jelentkezés (azaz rendezvény előtt 2 héttel bezárólag) esetén csak nettó 4000 forint. Részletes programot, további információt a MEHI honlapon lehet találni.

forrás: MEHI

 

 

 

 

Magyar Energiahatékonysági Intézet

vélemény írásához jelentkezzen be »