építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Két új szálloda Belső-Erzsébetvárosban — Klauzál utca 17.

A Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács 2010. február 18-i ülésén egy Klauzál utcai és egy Nagydiófa utcai szálloda terveit véleményezte. Kaszanitzky Csilla és Tóth Erika terve (Klauzál utca 17.) második nekifutásra  kapott elvi építési engedélyt.
Tompos Viktor beszámolója.

A helyszínt a zártsorú, keretes beépítés jellemzi, sok bontásra ítélt, rossz állapotú, valamint műemlékileg védett vagy védelemre javasolt épülettel. Az utcaképek az épületmagasságok és a stílusok szempontjából változatosak. A környék nagy része a Régi Pesti Zsidónegyed műemléki jelentőségű területhez tartozik.

 

Szálloda terve, Klauzál u. 17. - Kaszanitzky Csilla, Tóth Erika

 

A hotel a Klauzál utca 17. szám alatt található 843 m2-es üres foghíj telekre épül. A bal oldalon egy pincével, magasföldszinttel, emelettel és magastetővel rendelkező lakóház, míg a jobb oldalon egy földszintes, egyemeletes magas tetős üres, leromlott műemléképület áll. A szemközti házak magasabbak, nagyobb tömeggel.

A tervezők a beruházói igényeknek megfelelően egy 92 ágyas 173 fő befogadására alkalmas belvárosi szállodát álmodtak a foghíjra, mely a néhány napot a fővárosban töltő, repülővel érkező turistáknak nyújt jó minőségű alapszolgáltatásokat. A szabályozás meghatározta az első 15 m széles sávot elsődleges építési helyként, továbbá a legnagyobb utcai párkánymagasságot és a legmagasabb pontot. A kötöttségekre az építészek két hasonló méretű, az utcára és a két belső udvarra néző középfolyosós tömeggel válaszoltak. A párhuzamosan elhelyezkedő lakószárnyakat közlekedési mag köti össze. Az első udvar szobái ugyan tűzfalra néznek, de azt vízfelülettel szeretnék mozgalmassá tenni. A másik udvar tűzfalaira növényeket futtatnak.

A ház háromszintes, autóliftes mélygarázst kapott. A két belső kertet az utcaszinthez képest lesüllyesztették, a belső oldali homlokzatok -1 szintjének teljes értékű bevilágítása érdekében. Az itt található étterem kert- és teraszkapcsolatos: a két traktus közötti belső kertben elhelyezkedő teraszt panorámaliftek, kiemelt növényágy és a vízfátyolos fal határolja. A földszinti recepcióról rálátni a lobbyra és a liftek előterére. A földszinten helyezték el a mozgássérültek számára kialakított szobát. Az általános emeletre a két panorámaliften és a lépcsőn keresztül juthatunk fel a teremgarázs és a recepció felől egyaránt. A két tömb szobái középfolyosóról nyílnak, negyedük az utcára, nagyobb részük pedig a két belső kertre néz. A két lakószárnyat magastetővel, míg a közlekedési magot lapossal fedték le.

 

Szálloda terve, Klauzál u. 17. - Kaszanitzky Csilla, Tóth Erika
Szálloda terve, Klauzál u. 17. - Kaszanitzky Csilla, Tóth Erika
Szálloda terve, Klauzál u. 17. - Kaszanitzky Csilla, Tóth Erika
 

 

A 4,5 m magas földszinten a funkciót megjelenítő, ablakkiosztásokhoz igazodó üveghomlokzatot alkalmaztak, kék és átlátszó színezetű üvegtáblákból. A földszint és a tető síkja között függőleges ablaksávokkal osztott tömör, sík a felület, ami sötétszürke vakolatsávok oldanak. A tömör falfelületek téglaburkolatúak, a tető fémlemezes fedésű. A belső udvarokban vasbeton falszerkezetek takarják a tűzfalakat, melyekre növényeket futtatnak.

A Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács 2009. december 9-én az előző tervváltozatot engedélyezésre nem javasolta, mert az épület nem alkalmazkodott kellően a meglévő beépítéshez, a közterületről látható óriási tűzfalfelületeket hagyott szabadon és az E-alakú beépítést sem tartották előnyösnek. A mostani változatot elvi engedélyezésként nyújtották be, mely bár a beépítési módot és karaktert változatlanul hagyja, több javaslatot mégis befogadott. A süllyesztett udvarszintről kivették a szobákat, így számuk 99-ről 92-re csökkent. Az új homlokzati elképzelés már közelebb áll a tanács javasolta lyukarchitektúrához. A magastető imitáció elvetendő, mert kontúrja tűzfalként jelentkezik: a lapos és magastető kombinációja helyett az előírás szerinti „tiszta magastetőt” kell választani. A beépítés alapképletét megfelelőnek vélte a testület, azonban a szálloda bejárati szintje túlbonyolított és túlságosan megosztott. Az előcsarnokot egyszerűsíteni szükséges, akár néhány szoba és egy parkolószint elhagyásával. A homlokzatot újra kell gondolni: vízszintes tagolása szükségtelen, a jelenlegi épület a szomszédos szigorúan szerkesztett homlokzatú házak sorába nem illeszkedik. A lyukarchitektúra szabályosabb alkalmazása javasolt. A bemutatott tervet elvi engedélyezési szintre továbbajánlották.

Tompos Viktor


Szálloda építési engedélyezési terve

vezető tervező: Kaszanitzky Csilla
építész munkatárs: Tóth Erika
generáltervező: XXL Architect Tervezőiroda Kft.
tervezés éve: 2010
bruttó szintterület: 371037 m2

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »