építészet : környezet : innováció

Monolit megközelítés

“A terv a történeti épületegyüttest visszafogott kortárs építészeti eszközökkel építi tovább, részletei, hangulatai a műemléki környezet kreatív újraértelmezését jelentik” - részlet a Bíráló Bizottság zárójelentéséból. A rangsorolás nélküli megvételben részesült pályamunka készítői Ferenczy Kinga, Pap Szabina, valamint Pásztor Bence és Pongor Soma, a Studio Nomad két építésze voltak.

Koncepció

A Király Gyógyfürdő rekonstrukciójának tervezésénél fő szempontunk a jelenleg zsúfolt és erősen tagolt térrendszer felszabadítása és az egymásra épült szakaszok bemutatása, azok egymás melletti hatásának bemutatása, valamint egy racionális, műkődési séma létrehozása volt a cél. A fürdő térkapcsolatai és funkcionális elrendezése az épület jelenlegi rendszeréből adódó izgalmas struktúrát adottságként kezeli és a bővítést ennek tükrében végzi el.


Átlátások - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga



A terv a terek kialakításánál a könnyed, átlátható és nagyvonalú térszervezést helyezi központba. Az épület bejárása közben az egész térstruktúrán átvezető átlátások jönnek létre, így a vizuális kapcsolat végig egy komplex képet vetít elénk, amely letisztultan tárja fel a Király Gyógyfürdő szövevényes belső világát. A kialakítás vezérmotívuma a vízfelületek és a különböző stílusú épületek rétegződésének feltárása és a látogató ezeken való végigvezetése.


Telepítés

Az eredeti beépítés megőrzése mellett részben elbontásra kerül a klasszicista épületrész délnyugati szárnya a Basa fürdőtől hátrafelé, itt új uszoda és kiszolgáló szárny létesül. Ez az épület fogadja magába a személyzeti helyiségeket és a gépészetet is.


Helyszínraj - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga


A meglévő épületegyüttesből arányainak, elhelyezkedésének és építészeti karakterének köszönhetően a Fő utcai épület a legalkalmasabb a bejárati funkció betöltésére, így az főbejárat a jelenlegivel azonos helyen alakul ki. A jelenlegi állapot megtartása mellett szólt, hogy a fő közlekedési útvonal mentén közvetlenül és logikusan elérhető legyen a fürdő, valamint, hogy az utcától beljebb kerüljenek a nagyobb nyugalmat igénylő, csendesebb funkciók. A Ganz utca felőli bejárat ideiglenes használattal megmarad.


Köztér

A török fürdő és a barokk épületrész közötti területen rendezett köztér épül. Az itt kialakított medence egybefüggő vízfelülete a törökfürdő homlokzatával párhuzamosan vezeti a látogatót a tűzfal hangsúlyos megnyitása felé, víztükre pedig vizuálisan összekapcsolja a különböző épületeket. Ezzel a motívummal egy fontos jel, egy új arculati elem létrehozása a cél. A beton térburkolat a Fő utcai homlokzat előtti járdán is végigfut és a kapcsolódó épületrészeken lábazatként fordul fel. Azzal, hogy a választott burkolatot a fürdő előtti járdára és támfalra is átvezetjük, azt kívánjuk elérni, hogy akár a Bem tér felől, akár a Batthyányi tér felől érkezik a látogató, hasonlóan hangsúlyos elem jelezze a fürdőt, de kortárs megjelenésével ne módosítsa bántóan a több száz éve kialakult utcaképet. Az így kialakított területen kap helyet a török kávézó terasza, amely egyben az épület második bejárataként és a fürdőhöz tartozó köztérként is működik. A kávézó üzemeltetése a fürdő nyitvatartásától függetlenül is megoldható. A Fő utca szintjéről a jelenlegi kapun keresztül közelíthető meg a gazdasági udvar, ahol egy rámpa vezeti le a gépjármű forgalmat a földszint szintjére, innen oldható meg a fürdő szolgáltatásaihoz kapcsolódó helyiségek feltöltése is.


Tömegképzés - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga

 

Funkciók

Megérkezés

Az épületbe lépve a főhomlokzattal párhuzamosan egybenyitott térsorban alakul ki az épület fogadótere. Az aulából megközelíthető a török kávézó is, melynek terasza a díszmedence melletti köztéren található. Az előtérből az üvegfelületeken keresztül megtekinthető az átrium tere, amely szintén fürdő funkciót kap, ezen keresztül pedig a török fürdő előtere látható, és a belső udvar is feltűnik. Az előtérből a meglévő kőlépcső vezet fel az emeletre, mely az aulából hidraulikus lifttel szintén megközelíthető.


Bejárat a Fő utca felől - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga


A lépcsőn felérve az átriumban a függőfolyosón a fürdőrész felett végighaladva jutunk be az öltözőkbe. A kiállítótér, a török és a barokk épületrész találkozásánál helyezkedik el és az öltözők teréből közvetlenül elérhető. A török fürdő mögötti tér, valamint az emeleti közlekedő falainak megnyitásával összetett látvány tárul a látogató elé, amelyen keresztül jól beláthatóvá válik a Király Fürdő építészeti sokrétűsége.


Török fürdő

A földszinten a két fürdőrészleg a közlekedőkről külön feltárható, de a terekben mozogva továbbra is a nyitott átlátások teszik izgalmassá a funkcióból adódóan tagolt, intim tereket. Kivételt képez ez alól a török fürdő tere, amely eredeti formájában kerül visszaállításra, és megőrzi zártságát. Az állagvédelmi felújítás elvégzése szükséges és a kutatások eredménye után esetlegesen újabb medencék kialakítása lehetséges. A hátsó hármas kupolatérben gőzfürdők, és egy merülő medence létesül.


Török fürdő - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga

 

Átrium

Az átrium lefedésével a török rész fogadótere jön létre, melyből átlátunk a fogadócsarnokra, a kerengőre, ugyanakkor ebből a helyiségből érhetőek el a különböző szolgáltatások. A szaunához kapcsolt merülő medence és zuhanyzók mellett a középen elhelyezett meleg vizes medence, és a sűrűn ültetett növényzet egysége kívánja felidézni az egykori fürdők hangulatát. Az átrium ETFE víztiszta túlnyomásos membránnal fedett, ami megidézi a török kor formavilágát, és egyben teljes vizuális nyitást enged függőleges irányban.


Az átrium tere - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga

 

Udvar

A klasszicista udvarban a meglévő fák alatt, a kert közepén a kör alakú élménymedence várja a fürdőzni vágyókat, aminek közepén áll el a jelenleg is a kertben található női szobor. Az udvar körüli kerengő továbbra is bejárható marad, erről elérhetőek a wellness- és gyógyszolgáltatások helyiségei, a Ganz utcai bejárat pedig időszakos használattal üzemeltethető. Fontos szempont számunkra, hogy a feláras szolgáltatásokat, a wellnesst és a török fürdőt is egyaránt kiszolgáló büfé a szolgáltatásokat elválasztó beléptető kapun kívüli helyre kerüljön.


A belső udvar - építész: Pongor Soma, Pap Szabina, Pásztor Bence, Ferenczy Kinga

 

Új épület

Az új épületrészben kialakuló medence és wellness rész építészeti kialakítása egyezik az átrium megoldásával. A nyers beton burkolatú belső és külső terei puritánságukkal méltó társává válnak a történeti épületeknek. A medence tere szintén ETFE víztiszta túlnyomásos membrán lefedést kap, akárcsak az átrium tere. Az új épületben, a medencetérből elérhetőek a wellness szolgáltatáshoz kapcsolódó további helyiségek: gőzfürdő, finn szauna, infraszauna és sószoba.

Kiszolgálás

Az emeleten a fő utcai homlokzaton helyezkednek el az irodák, a személyzeti helyiségek az új épületrészben, szintén az emeleten kapnak helyet. A gazdasági udvar felől a kiszolgáló helyiségek a földszintről külön folyosón megközelíthetőek. A vízgépészet terei a pincében, a szellőző gépház és egyéb gépészeti helyiségek az új épületszárny emeletén kapnak helyet.

Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »