építészet : környezet : innováció

Narancssárga lendület az autópálya mentén

Mintha egy feltűnő, narancssárga autó suhanna el az M7-es mellett. Az élénkszínű, lendületes, a szürke ipari hangulatból látványosan kiemelkedő Nordikal üzemcsarnok Zatykó Kriszta tervei, a Market Építő Zrt. és a Formalabor kiviteli tervei alapján épült meg Pákozdnál. Bán Dávid írása.

Az üzemcsarnok mint műfaj, általában nem tartozik a legizgalmasabb építészeti kihívások közé. Az esetek nagy többségében a célszerűség és a költséghatékonyság az úr: legyen az nagy, jól szerelhető, praktikus és olcsó. Épp ezért mindig jól esik valami üde, friss megoldással találkozni, egy olyannal, amely túlmutat a szigorú funkcionalitáson. Az M7-es autópályán suhanva, a Velencei tó magasságában, Pákozd mellett hirtelen felbukkan egy nem túl nagy, de élénk narancssárga színe miatt rögtön feltűnő csarnok. 


Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta

 

Az alumínium nyílászárók, függönyfalak, üvegtetők tervezésével és teljes körű kivitelezésével foglalkozó Nordikal cég már egy ideje jelen volt a Velencei tó térségében, üzeme Gárdonyban működött. Ez az épület azonban erőteljesen megérett a felújításra, de a gazdasági és praktikus szempontokat figyelembe véve a cég vezetése inkább egy új üzemcsarnok felépítéséről döntött. Távolra azonban nem szerettek volna költözni, hiszen munkatársaik legnagyobb része a régióból járt be dolgozni és nem akarták elveszíteni a jól képzett, tapasztalt gárdájukat, így mindenképpen a környéken néztek újonnan megvásárolandó, jól elérhető terület után. Az új hely megtalálása azonban sokáig elhúzódott, a fejlesztéshez is próbáltak pályázati lehetőséget találni, de végül önerőből és hitelből vágtak bele az új üzem építésébe. Ugyanebben az időben egy új ipari park kialakítását kezdődött el Pákozdnál, s a Nordikalnak ezen a területen sikerült egy igen kedvező pozícionálású telekhez jutni, így kezdődött el a mostanra elkészült narancssárga doboz története az M7-es autópálya mellett.


Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta



A cég ügyvezető igazgatója, és tulajdonosai mindenképpen úgy gondolták, hogy ha már új üzemet építenek és főleg ilyen prominens helyen, akkor az lépjen túl a megszokott, fakó, unalmas doboz külsőn, a Nordikal legyen valami kiemelkedő, feltűnő, dizájnos. Zatykó Csaba ügyvezető igazgató korábban már dolgozott együtt húgával, a belsőépítész, építész Zatykó Krisztával, akivel a rokoni viszonyon kívül ideális munkakapcsolat is kialakult egy családi ház tervezés kapcsán. Egymás ízlésében, elképzeléseiben jól bízva szinte teljes mértékben meg tudott valósulni a papírra vetett terv. Épp ezért gondolták, hogy most, nagyobb volumenben is megpróbálják a közös munkát: míg a megrendelők felvázolták határozott igényeiket, a tervező szinte szabadkezet kapott annak megalkotásában, majd később, az engedélyezési terveket, a technikai, csarnoképítési kivitelezési munkáit már a Market Építő Zrt. és a Formalabor mérnökei végezték.


Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta

 

A tervezés funkcionális szempontjai közül a legfontosabb a bővíthetőség volt. Éppen ezért a hátsó homlokzatot alapvetően egyszerűre, későbbiekben az új szárnyhoz kibonthatóra tervezték, a bővítésig pedig csak a rajta elhelyezett cégnév színesíti azt. Nem úgy az autópálya felé eső főhomlokzatot, amelyet marketing szempontból is érdemes volt építészetileg és vizuálisan kiemelni. Az üzemrész mellett csak egy relatíve kisebb kiszolgáló blokk létesítésére volt szükség, viszont az elképzelés szerint azt vizuálisan igyekeztek minél inkább hangsúlyossá tenni. Zatykó Kriszta egy olyan homlokzatot kívánt megvalósítani, amely valamilyen formában magában hordozhatja a cég profilját – alumínium nyílászárók és függönyfalak tervezése és teljes körű kivitelezése – de egyben a visszafogott, megszokott üzemcsarnok helyett valami feltűnő, berobbanó, vibráló színvilágú legyen, lendületet kapjon. Így adódott az egyik legélénkebb szín, a narancssárga, noha ez épp nem szerepel a cég arculati színek között (azok a szürke, kék és fehér). Azt a játékot találták végül ki, hogy a cég által használt logó eredeti megjelenésben, de igen feltűnő nagyításban jelenik meg a főhomlokzaton, az épület színére pedig az ’i’ betűn elhelyezett narancssárga pont utal, ezzel az összhatásban megjelennek a napot, az ablakot és a fényt szimbolizáló színek.


Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta

 

A színvilág mellett a homlokzat kiosztása is lendületet ad az épületnek, olyan módon, mintha az is az autópályán száguldana párhuzamosan az autóforgalommal. Mindezt jól szimbolizálja a balra dőlő, elmozdult vonalvezetés, amely megjelenik a felirat körüli keretben és az üveghomlokzatban egyaránt, így az épület valóban olyan, mintha az autópálya Székesfehérvár felé tartó irányának lendületét követné. Mivel az épület kiszolgálórésze és irodaigénye nem túl nagy – hiszen a tervezési folyamatok nagy része a budapesti irodában zajlik – így a tervezés során ezt a részt szerették volna arányosan és látványosan megoldani, az autópálya felé az épületet kinyitni. Az iroda- és kiszolgálórészt üvegfal nyitja a külvilágba, valamint ide került a főbejárat is. Ez jó alkalmat adott, hogy egy érdekes, ívelt szélű, légiesebb szalagablak, függönyfal felületet hozzanak létre, ami a nehézkes és drága kivitelezés miatt különben ritkán jelenik meg ipari környezetben. A függönyfal különlegessége, hogy a födémeket takaró sáv az üvegezésből kimaradt, így szabadon, takarás nélkül belátni az épületbe, annak szerkezetébe, viszont a külső megjelenés légiesebb tudott maradni.


Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta

 

A főhomlokzat a sarka felé egy kivágással kimozdul, ezzel a szigorú dobozszerkezet egy könnyedebb, lekerekített feloldást kap. Ez a megoldás könnyíti az épületet, kellemesebbé teszi az összhatást valamint a már említett módon, játékosan beszáll az autópálya nagysebességű forgalmába. A homlokzati függönyfal mögött az iroda- tárgyalóétkező- szociális blokk tisztán szerkesztett nagyvonalú közösségi tereibe kapunk belátást. Szintét ezen, az autópályára néző homlokzaton találunk még egy ablaksort, amúgy az üzem nagy része a felülvilágítókon keresztül jut kellő mennyiségű természetes fényhez.

 

Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta

 

A daruzott csarnokteret már úgy képezték ki, hogy ott olyan, külföldön már sokat használt, itthon még újdonságnak számító, készre gyártott elemes homlokzatokat állíthassanak elő, amelyek az építkezés helyszínére szállítva, daruval a helyükre beemelhetőek. A Nordikal üzemcsarnokának építése 2015 őszén kezdődött, majd nagy esőzések és az állandó talajvízzel szembeni küzdelem, a folyamatos elszívás nehezítette a haladást, de a következő év nyarán már állt az épület. Igaz, használat során hamar kiderült, hogy máris helyhiánnyal küzdenek, így a csarnok bővítésének terveit már el is készítették. A telek és ezen az épület az autópályával ellentétes irányban bővíthető, ahhoz csak a hátsó, a várható fejlesztés miatt egyszerűre hagyott homlokzatot kell majd elbontani.


Nordikal - építész: Zatykó Kriszta - fotó: Zatykó Kriszta

 

A Zatykó Kriszta tervei alapján elkészült üzemcsarnok jól mutatja annak a lehetőségét, hogy néhány jól végiggondolt formatervezési elemmel miként lehet olyan módon „feldobni”, könnyíteni a szigorú ipari struktúrán, hogy az a külső szemlélő számára is kiemeli az adott céget a szürke dobozok sorából, nyomot hagy benne. A külső és belső térben tudatosan használt színvilág – a narancssárga jelzésszinten feltűnik a szociális helyiségekben, a bútorokon, de még az üzemcsarnok szürke környezetében is – határozott arculatot ad az épületnek, kellemesessé teszi a munkakörnyezetet és önmagában is segíti a cég marketingtevékenységét.

Bán Dávid



vélemény írásához jelentkezzen be »