építészet : környezet : innováció

Nem félek a fogorvostól!

Fogászattal kapcsolatban a legtöbb emberben kellemetlen érzetek támadnak: a fizikai fájdalom emléke, a fúró sikító hangja, a szagok… Mindez nagyon feszültté teszi a viszonyulásunkat a témához. Fülöp Krisztina meggyőződése, hogy a megfelelő környezettel hangolni lehet az emberek kedélyállapotán. Erre tett kísérletet a szájsebészeti magánklinika tervezésekor. 

Amikor a megbízóval megismerkedtem, a professzionalizmusa rögtön megfogott. Egy olyan szakember, akinek a szabadalmait, technikai fogásait a világ számos országából érkező kollégák próbálják megtanulni az általa vezetett kurzusokon. Ő maga további neves egyetemeken is tanít. Klinikájának megjelenésében is ezt kell képviselnie, plusz még valami, hasonlóan fontos dolgot: a gondoskodásnak azt a diszkrét minőségét, ami bizalmat ébreszt, megnyugtat, ami minden részletével azt kommunikálja: „ne félj, itt jó kezekben vagy, vigyázunk rád!”


…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)

az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)

 

Könnyebb dolog lett volna egy üres telken épületbe önteni ezeket a gondolatokat, de másként alakult. Nem bántuk nagyon, én magam kifejezetten szeretem az átalakítás műfaját. Érdekes volt látni, hogyan alakul át az épület. Családi házas övezetben, a Rózsadomb tetején, irodaként üzemeltett, vegyes használatú épület volt, amely maximálisan élt a beépítési lehetőségekkel.

Kevés eszköz maradt a kezünkben, de nagyon egyszerűen megfogalmazható céljaink voltak: racionalizálni a tömegformálást, korszerűbbé tenni a megjelenést. Egyszerű állításokra csupaszítottuk a képletet: ez a fő épülettömb, amaz pedig a lépcsőház. És ha már úgy alakult, hogy ez a két tömeg áthatásban van, akkor azt mutassuk meg. Így értelmezhetővé váltak fura kitüremkedések. A lépcsőház szögben tör be a fő tömegbe, és ékként át is hasítja – ezt alaprajzi szinten azonnal átlátni, viszont a külső tömegen nehezen értelmezhető következményei érzésem szerint magyarázatra szorultak, így a színezéssel kisegítettük. 

Lecsupaszítottuk azoktól a sallangoktól, melyet mai szemmel kortünetnek értelmeztünk, és igyekeztünk időtálló anyagokkal hosszútávú megoldásokat adni a problémákra.


a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…

a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra

 

A funkció speciális kívánalmai miatt teljesen újra szabtuk a belső tereket is. A megérkezés, az első benyomás itt is nagyon fontos. Arra törekedtünk, hogy egy megnyugtató, minőséget sugárzó közeg legyen. Kifejezetten tompa, de meleg színeket használtunk. A hajnali köd volt az inspiráció, ami körbe burkol, átölel, amiban csak derengenek a dolgok, és minden kicsi színfolt nagy jelentőséggel bír.

Az épületben oktatás is folyik (többnyire kurzus jelleggel), a ház normál működésével ellentétes ritmusban, azaz soha nem kell osztozniuk a közösségi tereken.

Rendkívül korszerű gépészet költözött az épületbe, különös tekintettel a friss levegő utánpótlására. A kezelőkben hangcsillapító álmennyezettel igyekeztünk javítani a komfortérzeten, míg ugyanez az előadóteremben már összetettebb feladat volt, hiszen az előadót jól kell hallani. Az üléssorok mögötti végfal dekorációja valójában diffúzor felület.


pihenő szoba

 

Számoltunk mozgásukban korlátozott páciensekkel is, így az épületet akadálymentesítettük. Valódi lift elhelyezésére sajnos nem volt lehetőség, így lépcsőjáró lifteket telepítettünk. Egyet rögtön a megérkezéskor, hiszen az épület bejárata az utcaszint felett található, illetve a belső szinteket összekötő lépcsőn is, annak ellenére, hogy a földszinti kezelő dedikáltan akadálymentesített.

A lépcsőház tömör mellvédjére fa kapaszkodó került – ebben a térben az jelenti a „színt”, így ez a természetes, meleg anyag diszkréten, de uralja a teret.

Valamennyi kezelő és sterilizáló helyiség bútorzatát mi terveztük. Egyedi gyártásban készültek a speciális igényekhez és követelményekhez igazítva.

Szép és rendkívül összetett feladaton vagyunk túl ennek a munkának a megtervezésével, amit nem hagytunk itt abba, hiszen a kivitelezési folyamatot is végig kísértük. Nagyon sokat tanultunk.

Amikor én ide belépek, már nem félek a fogorvostól.

Fülöp Krisztina

 

egy általános, standard kezelő

oktató terem a pince szinten

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »