építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Olvasói célcsoportelemzés

Látogatók demográfiai adatai

(az online közönségkutatás eredménye - 185 válaszadó adatai alapján, 2013. március)

Az epiteszforum.hu látogatóinak 74%-a férfi, 26%-a nő. A látogatók legnagyobb része (37%-a) a 20-29 év közötti korosztályba tartozik. A második legnagyobb korcsoport (28%) a 30-39 évesek csoportja, míg a 40-60 közötti korosztály kb. ugyanilyen mértékben (29%) reprezentált az olvasók között. Az epiteszforum.hu olvasóinak 87%-a (!) rendelkezik egyetemi BA diplomával. A látogatók 32%-a önálló vállalkozóként, illetve cégtulajdonosként dolgozik. Az olvasók 12%-a vezető beosztású alkalmazott. 


epiteszforum.hu közönségkutatás ésmérés 2013, a látogatók demográfiai adatai - az oldal látogatói között a nemek aránya


epiteszforum.hu közönségkutatás ésmérés 2013, a látogatók demográfiai adatai - az oldal látogatóinak korfája


epiteszforum.hu közönségkutatás ésmérés 2013, a látogatók demográfiai adatai - az oldal látogatóinak iskolai végzettsége


epiteszforum.hu közönségkutatás ésmérés 2013, a látogatók demográfiai adatai - az oldal látogatóinak munkaköre, beosztása


epiteszforum.hu közönségkutatás ésmérés 2013, a látogatók demográfiai adatai - az oldal látogatóinak szakterülete

A felmérés eredménye és értékelése letölthető pdf formátumban > 

Lásd még >> médiaajánlatok

 


Korábbi kutatási eredmények

(a 2007. novemberében végzett kutatás eredményei)

Vizsgált sokaság: az epiteszforum.hu oldal olvasói
Minta: 280 fő
Módszer: önkéntes online kérdőív
Összehasonlító adatok forrása:  NRC-TNS VMR2007/II. online kutatási eredmények

Olvasói szokások

Olvasóink fele 3 éven belül látogatott először az oldalra, 19 százaléka pedig már indulás óta (7 éve) ismeri a honlapot.

 

 Az olvasók majdnem fele napi rendszerességgelkeresi fel az oldalt, azaz helyesen használja napilapi funkcióját, 95 százalékuk pedig legalább hetente egyszer megtekinti a híreket.

 

 

 A kutatásban rákérdeztünk a fellelhető témakörök olvasottságára, miszerint mennyire kedvelik az olvasók az alábbi írásokat. A sorrend az olvasottságot mutatja, a számok egy ötös listán elért tetszési mutatót.

1. kész épületek bemutatása - 4,37
2. tervek bemutatása - 4,3
3. pályázati eredmények - 4,05
4. események - 3,82
5. belsőépítészet, design - 3,76
6. pályázati felhívások - 3,72
7. interjúk - 3,51
8. tanulmányok, esszék - 3,47
9. közéleti írások - 3,32
10. műszaki információk - 3,3
11. építőipari termékekről közölt információk - 2,91
12. apróhirdetések - 2,55


Milyen más témájú cikkeket olvasnak szívesen az olvasók?

Háromnegyedük érdeklődik a kultúra iránt, és mint tervezők, műszaki szakemberek, 50 százalékuk rendszeresen olvas technológiai, műszaki újításokról, hírekről. Az olvasók több mint egy negyedét érdeklik még a következő témák: környezetvédelem, a szakma társasági élete, infrastruktúra, gazdaság, oktatás és egyéb, építészethez közeli tudományok.

 

Internetezési szokások


Az országos felmérések eredményeivel ellentétben az epiteszforum.hu olvasói meglepő többségben naponta keresik fel a világhálót.

 

 

 

 

(Összehasonlító adatok: építészfórum belső kutatás 2006/11. -  TGI 2005/1-4.)

 

Demográfia


Olvasóink 65 százaléka férfi, 35 százaléka nő.

A látogatók több mint fele a 20-29 éves, egy negyede pedig a 30-39 éves korosztályba tartozik.

 

 

 

 

Olvasóink jelentős többsége Budapesten és vonzáskörzetében él, illetve dolgozik.

  

Szakmai-tevékenységi statisztikák


Az olvasók 67 százaléka tanul, vagy foglalkozik építészeti tervezéssel, további 10 százalékuk az építőiparból és a kapcsolódó szakterületekről érkezik az oldalra. Az egyetemi hallgatók egy negyed arányban képviselik a szakmát. 15 százaléka az olvasóknak vezető beosztásban tevékenykedik.

 

 

 

A nyitott kérdésekből adódó eredmények:

  • Legtöbb olvasónk nyitott a szakmai és technológiai újdonságokra, sokat megtesznek azért, hogy naprakész információkat szerezzenek.
  • A 2006. január eleji arculatváltás idejében elhangzott kritikák száma hamar csökkenni kezdett, az olvasók az oldal designját rövid időn belül megszokták, ma már a legtöbb felhasználónak tetszik az oldal külső megjelenése. Ez is jól mutatja, hogy fogékonyak a változásokra, az újdonságokra.
  • A visszajelzések alapján kijelenthetjük, hogy sokan használják az epiteszforum.hu-t szakmai információs oldalként – nem csak a friss hírek olvasására. Jelentős döntések, szakmai tárgyalások előtt is felkeresik a témához kapcsolódó cikket, híranyagokat.
  • A hirdetésekre / reklámokra vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján látható, hogy olvasóink sokkal inkább kedvelik az írott formátumú vállalati információkat (PR cikk), a grafikai hirdetésekkel szemben (banner).

 

Az elemzés letöltése .pdf formátumban