építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Sírhelyet szimbolizáló tükörfelület

A Magyar Művészeti Akadémia által kiírt Székesfehérvár történeti központja 2017 című tervpályázat pályaműveit honlapunkon sorra ismertetjük. A különféle megidézések mellett találkozunk üvegfödém alá rejtett romokkal, szabadtéri kápolnával és színpaddal; a folytatásban Szabó Renáta rekonstrukciós terve következik.

A feladat nehézsége a Koronázási dóm romterületének bemutatása volt, oly módon, hogy a romok állagmegóvását biztosítsa, betekintést adjon a romterületbe, de ugyanakkor városi térként funkcionáljon. A pályázatom célja a dóm visszaidézése, de nem erőszakos épített tömegek megjelenítésével, hiszen az eredeti épület léptékének auráját az ide beépített városi szövet már akadályozná. A szakrális tér idézetét egy égbe mutató oszlopsor adja, melynek tengelyében Szent István király sírhelyére összpontosul. Az ide állított tükrös installáció a tér felsőbb pontjairól is megmutatja a sírt, levetít a romterületbe.

 

Székesfehérvár történeti központja 2017, helyszínrajz - építész: Szabó Renáta


A romok állagmegóvása és bemutatásának szándéka egyértelműen azt a megoldást sugallta, hogy egy átlátható üvegfödémmel fedjem a teret. Természetesen ez a fedés a romok felett folytonos, de a romok között felszakad, átszellőzik, átláthatóvá válik. A főhajó területén alakul ki a városi tér, mely a meglévő közlekedési rendszerből síkban megközelíthető. A tér acél szerkezetű taposóüveg háló. A védendő, de nem járható felületeket elemeltem a tér szintjétől, így is könnyítve a belátást, a romok átláthatóságát a felsőbb pontokról.



Székesfehérvár történeti központja 2017, látvány - építész: Szabó Renáta


A koncepció fontos része volt, hogy a meglévő K-Ny-i tengelyen kívül egy É-D-i tengely megnyitására is javaslatot tettem. A városi tér használhatósága szempontjából fontos tényező volt a közlekedések térbeli elválasztása és a park zöldfelületeinek beszívása a területre. A Koronázó tér a Prohászka liget közötti fal helyenkénti megszakításával a tér mindkét szintjét összekötöttem a parkkal. A romterület fellazuló részén létrehoztam egy szabadtéri színpadot, mely minden irányból jól használható, lelátója adja a parkkal való összeköttetést , mely nagyobb rendezvény esetén a park irányában bővíthető lenne. 


Székesfehérvár történeti központja 2017, makett - építész: Szabó Renáta

 

Szabó Renáta


Részlet a Bírálóbizottság értékeléséből:

A pályázó járható és nem járható üvegfödémek vegyes alkalmazásával egyrészt a romokat védi, másrészt egy szabadtéri kápolna gondolatát követve, egy installáció-szerű közteret akar alkotni.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »