építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Süllyesztett monitorok - a Péterfia Corner

A BORD Építész Stúdió által tervezett Péterfia Corner Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól csupán néhány száz méterre található. Az egykori szakszervezeti székház teljes átalakuláson ment keresztül és a megújult épület friss, lendületes megjelenésével a város üde színfoltja lett.

A program szerint stúdiónk feladata az volt, hogy modern, prémium minőségű lakó- és irodafunkciót alakítsunk ki az egykori székház épületében. A Megbízóval közös döntés értelmében, azt a környezettudatos megoldást választottuk, hogy megőrizzük az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. Elbontottunk viszont mindent, a teherhordó vázon kívül, beleértve a lyukarchitektúrát idéző homlokzatpaneleket is. Új arcot adni egy épületnek mindig nagy kihívás, különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.


Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György


Az új épület magasan komfortos, megfelel a mai modern ember igényeinek. A különböző funkciók az épületben egymástól szeparáltan lettek elhelyezve. A földszinten található a recepció, étterem, kávézó és egy üzlethelyiség, melyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt. A bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által azonban az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldottuk meg.


Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György



A felsőbb szinteken találhatók az irodák és a lakások. Az alsó négy emelet homlokzata világosszürke, alumínium homlokzattal burkolt, benne süllyesztett "monitorok" jelennek meg, szintenként eltolt ritmusban. A "monitorok" megtört üvegfelületei a környező épületek architektúráját tükrözik. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Az alagsorban wellness, szauna, gőzkabin, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkolószám az alagsorban és a földszinten, az udvar felől lett megoldva.

BORD Építész Stúdió


vélemény írásához jelentkezzen be »