építészet : környezet : innováció

Szatócsboltból pálinkamúzeum

2013-ban nyitotta meg a visegrádi Zugfőzde Pálinkamúzeum kapuit a látogatók előtt. A Máthé Gábor tervei alapján kialakított múzeumi tér története a középkorig nyúlik vissza. A létesítménynek több funkciót kell ellátnia: üzlethelyiség, múzeum, bemutató- vagy kóstoló tér, valamint iroda. 

 

Az épület építéstörténete

A rendelkezésre álló információk és az építésközben előkerült emlékek szerint a két egymásra merőleges szárnyból álló épület középkori alapokkal rendelkezik. A középkorban erre, a ma Visegrád központi fekvésű részére telepedett le a német iparos város. Ennek bizonyítéka többek között a szomszédos ingatlanon 2004-ben feltárt üveghuta műhely.


Zugfőzde Pálinkamúzeum - építész: Máthé Gábor - fotó: Almassy Csaba

 

A XIX. század második felétől az épület elődjében, majd az átépítés után is a helyi szatócs bolt működött. Az államosításkor Szentendre és Vidéke ÁFÉSZ iparcikk üzlete költözött be a helyiségbe, a korábbi tulajdonosok a cselédlakásokban kaptak elhelyezést. Az ’50-es években a mostani üzlethelyiség helyén kialakítottak még egy trafikot is (Szinai Trafik), mely a ’80-as évek elejéig működött. A ’90-es évek elején magánosítás során az üzemeltető kezében került az üzlethelyiség, amely a 2000-es évfordulóig a konkurencia szorításában tönkrement. A 2002-es átalakítás során a szatócsbolt–iparcikk bolt terei beépültek a lakófunkcióba, de helyreállításra került a trafik helyén egy üzlettér.


Zugfőzde Pálinkamúzeum - építész: Máthé Gábor - fotó: Almassy Csaba

 

A nyugati telekhatáron álló épületrész két építési periódust is tartalmaz, a régebbi szakasz a boltozott pincével rendelkező, helyenként méteres falvastagságú, a pincelejáróig tartó épület. A későbbi építésű a kert felé eső rész, ahol cselédlakások és gazdasági helyiségek voltak elhelyezve. A fedélszékben az ácsmester neve és építési dátum bejegyzése szerint az építés 1870-re tehető. Itt a gerincmagasság alacsonyabb, mindössze 6,30 és a homlokzatmagasság is csak 2,60 m. Időrendben a legfiatalabb az utcával párhuzamos zártsorú beépítésű szakasz. Építési éve az 1930-as évek elejére tehető, a korábbi épület alapjaira épült rá. Részben alápincézett, a kapualj alatt jégverem található. Az épület gerincmagassága 7,18 m és a homlokzatmagasság 4,15 m.


Zugfőzde Pálinkamúzeum - építész: Máthé Gábor - fotó: Almassy Csaba


Telepítés, építészeti kialakítás

A terület Visegrád város központjában a római katolikus templom és a dunai rév közötti utcában található. A beépítés a Fő utca irányából eddig zártsorú, mely itt válik szabadonállóvá. Az itt található épületek a XIX. század második felében épültek, kettő közülük helyi védettséggel is rendelkezik. A telekkel szemközti oldalon áll az iskolaként használt műemléki védettségű kétszintes épület, mely átépítése előtt a XVIII. századi barokk templom befejezéséig a település templomaként működött. Műemléki rekonstrukciója 1998-2006 között történt, bemutatták a korabeli nyílásokat és a barokk fedélszéket is helyreállították. A terület síknak tekinthető, az utcai telekhatár mentén 25 cm-t lejt a Duna irányába. Az utcai telekhatárra települő üzlet feladata a vendégforgalom kiszolgálása.


Zugfőzde Pálinkamúzeum - építész: Máthé Gábor - fotó: Almassy Csaba

 

Alaprajzi kialakítás

Az üzlethelyiséghez a korábbi kialakítás során négy szintnyi terület lett csatlakoztatva. A járdaszinthez közvetlenül kapcsolódik egy kétszárnyú bejárati ajtón keresztül a földszinti üzlethelyiség. A 12 négyzetméteres térben lépcső indul fel a galériára és lépcsősor indul a pinceszintre. Ide került a pult, benne a pénztár és a csomagolás. Az oldalfalakon egyedi tároló regál rendszer gondoskodik a nagymennyiségű áru bemutatásáról.


Zugfőzde Pálinkamúzeum - építész: Máthé Gábor - fotó: Almassy Csaba

 

A 35 négyzetméteres pinceszinten a pálinkamúzeumi funkció lett kialakítva. A kiállítási tárgyak elhelyezésére zárt vitrinek és polcok készültek. A tér közepére hosszú asztal készült, ami mellé a bemutatás (kóstolás) során a vendégek leülhetnek, illetve a bemutató anyagok elhelyezésének másodlagos színtere is lehet. A lépcső mellé egy nagyüzemi lepárló berendezés makettja került. A makett bemutatja a főzés folyamatát, a részfolyamatok során keletkező anyagok kezelését. A pinceszintről nyíló mélyebb, veremszinten a pálinkamúzeum további elemei kapnak helyet. A földszinti lépcsősorról közelíthető meg a galéria, ahova az iroda, szekrények és tárgyaló került. 

A Zugfőzde Pálinkamúzeum a Gastro Design Award 2017 döntőjébe jutott.

Máthé Gábor

 

vélemény írásához jelentkezzen be »