építészet : környezet : innováció

Térélmény és felfedezés 330 négyzetméteren

Egy kétgyermekes fiatal pár új családi házának komplett belsőépítészeti tervezéséért kapta második Az Év Lakberendezője díját idén Német Ágnes Csilla. Az enteriőrtervező még a végleges építészeti terv elkészülte előtt csatlakozhatott be a tervezési folyamatba, így eredményesen tudtak az építésszel együttműködni, hogy modern, tágas, élhető tereket hozzanak létre a megbízók számára.

Az építészeti tervek nagyon inspirálóak voltak, egy különleges térélményt nyújtó, kétszintes ház tervezése kezdődött el. Ideális időpontban kapcsolódtam be, még a végleges építészeti terv előtt, ezért lehetőség volt falak és tartópillérek áthelyezésére a nappali-konyha terének jelentős bővítéséhez, hogy nagyobb ülőgarnitúra és konyhasziget férjen el bárszékekkel. Így az engedélyezésre beadott terveken már minimális korrekcióra volt szükség a további tervezéshez.


nappalifal tv-vel - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A ház középső részében helyezkedik el a családi közös élettér, mely nagy üvegfallal kapcsolódik a teraszhoz és kerthez, míg a ház első felében az előtér van a vendégszobával. A hátsó közlekedőről nyílik a háztartási helyiség, szülői fürdő, gardrób és hálószoba kertkapcsolattal, nagy üvegfronttal. Elegáns, világos tér fogadja a belépőt, színes üvegfallal –benne rejtett ajtóval, s előszoba szekrénnyel- és az emeleti galériáról függeszkedő design lámpával, melynek párja az étkezőasztal felett kapott helyet. E különleges lámpatestek fiatal magyar iparművész alkotásai.

A világos tölgy fapadló –minőségi magyar gyártmány- az egész házban egységesen jelenik meg. Két helyen került bele nagyméretű, 120x120 cm-es greslap, a konyhapultok között –így minimális fuga látszik-, és egy trapéz alakú betét az előtérben, a bejáratnál. Erre rímel a két trapéz formájú puff is, melyből az alacsonyabb a gyerekeké, a magasabb a felnőttek ülőméretében készült.
A lebegő lépcső egy új, kenhető, kopásálló dekor-beton felületet kapott, mely stílusos, s színben és anyagában is tökéletesen illeszkedik e fiatalos, modern otthonhoz. A mellette lévő koptatott hatású, impregnált, egyedi tapétával, süllyesztett lépcsőmegvilágító lámpákkal és pontmegfogásos víztiszta üvegkorláttal tökéletes egységet alkotnak, s a földszinti tér különlegességei lettek. Eredeti és kreatív lehetőséget nyújtanak ezek a grafikai tapéták, hiszen tetszés szerint variálhatók a minták és színek, ugyanakkor időtállóságot sugallnak.


nappali látványfal, lépcsővel - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A nappali-étkező-konyha impozáns, galériás terébe érve nagyvonalú eleganciát érzünk, hívogató, otthonos társalgóval, könnyed étkezővel, jól funkcionáló konyhával és bárszékekkel, nagyméretű művészeti alkotással, világos térrel, a színek egyensúlyával találkozunk. A nappalifalon a tv és a biokandalló került elhelyezésre, a kandalló miatt gipsz előtétfallal, mely alul-felül ledfényt kapott. A nagy sarokgarnitúrán kényelmesen lehet beszélgetni a családdal és a barátokkal, a kerek asztalkák, a természetes függönyök és szőnyeg tovább lágyítják az összhatást. Egy igényes, modern otthon kialakításakor fontosnak tartom a kortárs alkotások megjelenését. E minőségi ház nappalijába is bekerült egy nagyméretű alkotás. Csodálatosak a hatalmas üvegfalak a kertre, s hamarosan megérkezik a terasz Tectona Grandis ülőgarnitúrája is. 

A nagy konyhaszigetnél mindig együtt van a háziasszony a nappaliban tartózkodó családdal, s bármikor kitekinthet az udvaron játszó gyerekekre is, főzés vagy konyhai előkészület közben. Az elegáns, minimalista konyha, a grafit-szürke konyhafallal azonos színű technikai kőpultot kapott a szigetre, melynek belső és külső frontja selyemfényű fehér. A nagy légtér miatt a páraelszívó pultba süllyesztett, így lehetőség nyílt egy finom vonalú, nagy méretű, minimál függesztett lámpa elhelyezésére a sziget fölé. A konyhafal különlegessége a becsukható ajtófront, mellyel egy pillanat alatt eltüntethető a nagyobb főzési előkészület az étkezés idejére. Az ehhez szükséges vasalat nagyobb helyigényű, mint a konyhapult mélysége, ezért a mögötte lévő helyiségbe is bekúszik, hogy inkább a szekrényből vegyen el helyet, mint a konyha-nappali teréből. A modern, kihúzható étkezőasztal fehér, karcálló üveglapjával, a hozzá illő grafit-szürke székekkel és lámpával, időtálló, könnyed eleganciával vannak jelen e térben.


közlekedőben síkban záródó, rejtett zsanéros, kifutó tokos, festett ajtók - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A passzívház jellegű épület mennyezet fűtés-hűtéssel rendelkezik, ez magyar tervező- és gyártó cég terméke. Az általános világítást irányított, modern, süllyesztett lámpák biztosítják, a hangulatvilágítást pedig a lednútokban elhelyezett ledszalagok adják, mellyel minden szoba rendelkezik.A falak mindenhol TRILAK törtfehér festést kaptak. Az egész házban a nagyvonalú, modern eleganciát erősítik a tokmagasított, rejtett zsanéros, síkban záródó, gyönyörű, festett beltéri ajtók. 

A szülői hálószoba fiatalosan elegáns színeit, tapétáját nagyon szeretik a tulajdonosok. A rejtett világítás lehetőséget nyújt a fénnyel való játéknak. A természetes függönyök és szőnyegek, a mindig friss vágott virág, az éjjeliszekrényeken található családi fotó, mind a meghittséget szolgálják. A külön gardrób helyiségben mindkét szülő kényelmesen tud öltözködni. Fürdőszobájuk selyemfényű, fehér, nagy méretű falicsempét és szürkés-mogyoró, famintás greslapot kapott, sok világítással, beépített fénysávlámpával, hiszen ennek a helyiségnek nincs ablaka, a friss levegőt, szellőzést a gépészeti rendszer biztosítja. A mosdószekrény pultja és oldala dekor-betonnal lett bevonva, melyre nagy méretű VILLEROY&BOCH mosdókagyló került KLUDI Balance csapteleppel. A kádnál és a zuhanyzóban falsík alatti csaptelepek vannak kézi zuhannyal, a kádhoz perembe süllyesztett gégecsővel. A zuhanyzó üvegfalat és burkolható vonallefolyót kapott. A külön háztartási helyiség jó szolgálatot tesz, sok funkciós helyiség lett a földszinten.


szülői fürdőszoba - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A gyerekek birodalma az emeleten van, kis koruk ellenére –vagy éppen azért-, remekül közlekednek az egyenes lépcsőfeljárón. Mindkét gyereknek komplett apartmanja van, szobával, gardróbbal, fürdőszobával. Szobáikat óriás, színes poszterfalak díszítik, mindkettőjük egyéniségének megfelelően. Fürdőszobájuk finom színekkel, különböző mintájú 3D fehér csempékkel, s azzal azonos mintájú, pasztell színű bútorfronttal készültek. A mosdópultok dekor-betonnal festettek, a csaptelepek a különlegesen finom designt képviselő KLUDI Balance típusúak, a kádnál falsík alatti elrendezésben. 

Ebben az otthonban minden a terv szerint valósult meg a tulajdonosok legnagyobb megelégedésére és örömére, amiben nagy része volt a kiváló kivitelező csapatoknak is, hála nekik a lelkiismeretes és szép munkáért. A funkcionalitás nagyon fontos igény volt megrendelő és tervezői részről egyaránt, s emellett a harmónia és a gazdag részletek is megvalósultak amelyekre vágytak. Elmondásuk szerint lelkesen fedezik fel nap mint nap a grafikai tapéta részleteit, a dekor-beton változatos felületeit, a kőpult természetes szépségét, a festmény lendületes vonalait, a design lámpa ötletességét, s a rejtett fények hangulatát. Egy olyan reprezentatív, modern otthon született, mely térélményt és felfedezést nyújt a család minden tagjának.

Német Ágnes Csilla

 

vélemény írásához jelentkezzen be »