építészet : környezet : innováció

Tiszta homlokzat, rendes ház - felújítás Veszprémben

Kaotikus rendezetlenség helyett már egységes, felújított arculat fogadja a járókelőket a belvárosi veszprémi kereskedelmi központot megpillantva - a Veszprémi Építész Műhely által még 2009-ben készített tervek mostanra váltak valósággá. Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid az eredeti tervezővel, Márton Istvánnal szoros együttműködésben dolgozták ki a felújítás részleteit.

Veszprémben a főutca (Kossuth Lajos utca) déli oldalán helyezkedik el a belvárosi kereskedelmi központ és a húszemeletes toronyház épülete. Az együttest Márton István Ybl-díjas építész vezetésével tervezték és 1975-re épült meg. A négy tömbből álló épület terve úgy készült, hogy egy első emeleti nyaktaggal az akkor már álló Bástya Áruházhoz (építészek: Hollay György, Törőcsik Sándor) kapcsolódjon. A tervezők szoros együttműködését jól mutatja az is, hogy az épületegyüttes tömbjei majdnem azonos méretűek, a homlokzatképzésük hasonló kialakítású, a Bástya Áruház előtetőjét folytató előtető rendszer pedig összefogja az egész együttest.


felújítás előtt - a belvárosi kereskedelmi központ felújítása és bővítése Veszprémben - építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid - fotó: Kovács Dávid


A kereskedelmi központ és a toronyház állapota, külső megjelenése a 2000-es évekre nagyon leromlott. Az épület kereskedelmi központ funkciójú részét ugyan az 1990-es évekre részben felújították, de ennek során az épület veszített eredeti nagyvonalúságából. A húszemeletes toronyház homlokzatának felújítására ezért 2008-ban meghívásos tervpályázatot írtak ki, melyet irodánk, a Veszprémi Építész Műhely Kft. nyert meg. A homlokzat-felújítás tervei akkor el is készültek, de az épület ezen részének felújítása azóta sem valósult meg. 

2009-ben az egy épületként megjelenő húszemeletes toronyház és a kereskedelmi központ egységes megjelenésének érdekében a Veszprémi Építész Műhely Kft. megbízást kapott ez utóbbi felújításának és bővítésének tervezésére. A feladatot nagyban nehezítette, hogy a privatizáció során az épületnek több tulajdonosa lett, közülük többen egészen kis hányadot birtokolnak. Ennek köszönhető az is, hogy az épület bizonyos részeit még mindig nem újították fel.


a belvárosi kereskedelmi központ felújítása és bővítése Veszprémben - építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid - fotó: Kovács Dávid


A házat igyekeztünk egységesen kezelni, megpróbáltuk a benne rejlő lehetőségeket kibontani. Az épület bővítése egyrészt a sétálóutca felőli homlokzatok előrehozásával, másrészt a nyaktagok előtti befűződésekbe kapszulaszerű bővítmények behelyezésével történt. A bővítmények könnyűszerkezetes kialakítással készültek. A homlokzatok a földszinten függönyfal szerkezetű portált kaptak. Az emeleti részeken szintén üvegfal, fölötte pedig fehér színű szálcement táblás burkolat készült. A portál, illetve a burkolati sávok szalagszerűen végigfutnak az épület homlokzatain. Az előtetők is fehér színű szálcement táblás burkolattal készültek. A felújítás előtt városképileg nagy gondot okozott az épületen megjelenő reklámfeliratok rendezetlensége, ezért az üvegfalon vízszintes, savmaratott üvegburkolatos párkány kapott helyet, melyen az üzlettulajdonosok rendezett módon el tudják helyezni reklámfelirataikat. Az emeleten található belső passzázs akadálymentes megközelítése érdekében üvegfalú „ látványlift” is épült.


a belvárosi kereskedelmi központ felújítása és bővítése Veszprémben - építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid - fotó: Kovács Dávid


A felújítás és bővítés Európa Uniós támogatással valósult meg a veszprémi Belváros rehabilitáció I. üteme során. A kivitelezés 2014-ben fejeződött be.
A felújítás tervezését tanácsaival, észrevételeivel fáradhatatlanul segítette a 2014-ben elhunyt eredeti tervező: Márton István építész. Több mint harminc évvel veszprémi épületei megszületését követően is szívén viselte azok sorsát. Mindig kifejtette álláspontját, érvelt az eredeti tervezési koncepció mellett, más nézőpontba helyezve a felújítás folyamatát. Építészetének, veszprémi munkáinak elfogulatlan elemzése és értékelése még várat magára.

Veszprémi Építész Műhely

 

vélemény írásához jelentkezzen be »