építészet : környezet : innováció

Torony a vár lábánál - Veszprémi vár akadálymentes megközelítése

A pályamű egy erős karakterű elemet illeszt a vár arculatához a tisztán, élesen szerkesztett torony megjelenésével, miközben egy tág városi teret alkot meg a vár új bejáratának előtereként. A 3. díjban részesült terv készítői Ferenczy Kinga, Pap Szabina, valamint a Studio Nomad építészei, Pásztor Bence és Pongor Soma.

Koncepció

A várba történő feljutás útja három tengelyre szerveződik, amelynek függőleges vonalát a hangsúlyos monolit vasbeton lifttorony biztosítja. A torony kortárs megjelenésével de visszafogott formálásával és anyaghasználatával illeszkedik környezetébe, és lehet a városkép egy új, meghatározó eleme. A beavatkozás a várfalat nem bontja meg. A terv elkészítésénél a műszaki megvalósíthatóság, az épített környezettel való kapcsolat és a fenntartható üzemeltetés fontos szerepet kaptak.

 

Koncepció - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

Feljutás

A toronyban két 20 fős kapacitású lift helyezkedik el, amelyek közül a várfaltól távolabbi oldalon egy panorámalift emelkedik, míg a másik lift a betonmag belsejében fut.

A toronyra két merőleges tengely mentén csatlakozik a feljutáshoz tartozó többi elem. A lejtő aljában lévő fogadóépület a támfallal párhuzamosan, a hegy oldalára épülve, míg a torony tetejéről bevezető híd a támfalra merőlegesen fut. A fenti tengely az épület átjáróján keresztül halad, ennek útvonalán végig burkolat és kapuk formájában vizuálisan megjelenik, és a Vár utcai kapun kívül végződik.

A lift használata lehetővé teszi, hogy a feljutás egyszerűen, könnyen üzemeltethető formában valósuljon meg. Ezáltal nem csak a kiemelt turisztikai használat számára elérhető a feljutás, hanem akár alkalmi, a lakosság számára kisebb létszámú használat esetén is könnyen elérhető kényelmes közlekedési alternatívát nyújt az itt megvalósuló feljutás.


Helyszínrajz - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

Alaprajz - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

Beépítés

A lejtő alján egy fogadóépület létesül, amely az infopontot, egy kávézót és egy vizesblokkot foglal magában. A fogadóépület előtt gyülekező tér alakul ki, amely nagyobb forgalom esetén is alkalmas arra, hogy akár egy csoport várakozását is befogadja.

Az infopont közvetlenül a lifttoronyhoz csatlakozik, a kávézó pavilonos kialakítással az épület középpontjában helyezkedik el, amely nyári időszakban terasszal működik. Rossz idő esetén a kávézó üvegfala bezárható és fűtött térként üzemeltethető. A vizesblokk a terep alatt megépítve helyezkedik el.
A lifttorony a támfal előtti sziklák vonalában, a terasz geometriai töréspontjával szemben emelkedik a vár elé. A liftből kiszállva szerelt acélszerkezetű gerendahíd vezet be a teraszra. A teraszon az útvonal egyenesen fut az átjárón keresztül a Vár utca vonaláig.

A meglévő támfalba épített lépcső megtartása mellett annak folytatásaként a várfal oldalára szerelt lépcsőkarokon keresztül gyalogosan is bejárható az útvonal.


Hosszmetszet - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

Keresztmetszet - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

Anyaghasználat

A feljutás hangsúlyos eleme a monolit vasbeton torony, amely a függőleges távolságot a legrövidebb útvonalon hidalja át. A vízszintes haladást biztosító elemek szerelt acélszerkezetből készülnek. A híd szerkezete kékre festett fémmel burkolt előregyártott rácsos gerendahíd, amelyet a betonmagra és szerelt acélrudakra daruzva rögzítenek. A lenti lapostetős pavilon acél könnyűszerkezetes megoldással készül, amelyre szerelt acél és üveg burkolat kerül.

 

Lift szerkezete

A lift alsó gépházas kialakítású, kétszer 20 fő számára használható liftkabin elhelyezésére alkalmas megoldással készül. A liftek 1500x1500 mm belső fülkemérettel kialakítottak. A liftkötél és az ellensúly mindkét liftnél a vasbetonmagon belül fut, a látványlift kabinja azon kívül helyezkedik el.

 

Homlokzat - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

Veszprémi vár akadálymentesítése - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

Környezet rendezése

A lejtő alján a tornaterem felújítása és a sportpálya megtartása mellett egy kellemes, városias köztér alakítható ki, amely a városi lakosság, a turisztikai és a kulturális programok számára vegyes használatot biztosíthat, miközben a vár nagyszerű látványa emelkedik a magasba.

A tervezett kialakítás szerint a tér Deák Ferenc utcai oldalán bérelhető pavilonok és fasor alakít ki térfalat, míg a kávézó előtti, részben burkolt területen hétvégi piac vagy kisebb kulturális események - koncertek, színi előadások - egyaránt megrendezésre kerülhetnek. A sportpálya előtti játszótér és a további kialakított zöldfelület alkalmas találkozópontja vagy szabadidős parkja lehet a városi lakosságnak. A felújított sportpályák üzembehelyezése és rendszeres használata tovább növelheti a terület népszerűségét.

Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

Veszprémi vár akadálymentesítése - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

Veszprémi vár akadálymentesítése - építész: Ferenczy Kinga, Pap Szabina, Pásztor Bence, Pongor Soma

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »