építészet : környezet : innováció

Történeti értékből kortárs építészet a Kerepesi úton

"A terv megtartja a Kerepesi úti irodaházat és egy egyszerű, elegáns tetőszinti bővítéssel hangolja át a történeti értékkel bíró épületet kortárs építészetté. Az épület tégla építészete és a másik megtartott elem, a gyárkémény elegánsan keretezi a tervezett új beépítést." - olvasható a Sajtos Gábor és csapata által tervezett sportpark bírálatában. 

A tervjavaslat koncepciója

Célunk egy olyan épületegyüttes létrehozása, amely a környezetével és használóival képes aktív kapcsolatba kerülni. Az épületek nem egyszerűen a sportpályák mellé telepszenek, hanem azokkal intenzív párbeszédet alakítanak ki. Építészeti koncepciónk alapja, hogy karakteres, a városképet meghatározó arculatú, a funkcióknak maximálisan megfelelő, költséghatékonyan megépíthető és gazdaságosan üzemeltethető komplexumot hozzunk létre. Tesszük ezt extra, költséges műszaki megoldások használata nélkül, miközben átgondolt és alapos tervezés révén a kortárs architektúra eszközeivel magas építészeti minőséget, emblematikus megjelenést biztosítunk. A tervezés során a környezettudatos és energiatakarékos kialakítást szem előtt tartottuk.

A tervezett Sportpark építészeti és szabadtereinek tájépítészeti kialakítása révén egyéni karaktert kap, amely az Esemény ünnepi jellege mellett, annak üzenetét, kulturális, közösség identitását is méltón képviseli a kortárs építészeti megoldások alkalmazásával.


beépítési terv - építész: SAGRA Építész Kft.


Telepítési elv, beépítési javaslat

A tervezett sportkomplexum telepítésénél a helyszín adottságait maximálisan kihasználjuk, ennek előnyeit az épületek és a beépítés javára fordítjuk. A telepítésnél és az épületek kialakításánál fontos szempont volt, hogy a komplexum helyet biztosítson a 2019-es Maccabi Európai Játékok számára, majd ezt követően egyszerre tudja szolgálni számos sportág edzés- és versenylehetőségeit, különféle sportágak utánpótlás-nevelését, míg nyitott funkciói és sportpályái a kerület, a környék lakóinak sport és szabadidős tevékenységeit is.

A szabadtéri pályák és az épületek elhelyezését a beépítésnél komplexen vizsgáltuk, a pályák méretüknél és megfelelő elhelyezésüknél fogva meghatározó paraméterek, mely összefüggésben van a szabadtéri lelátók elhelyezésével és az épületek telepítésével. A beépítési koncepciónk célja egy tiszta, átlátható, jól használható sportkomplexum egységes beépítéssel.
A racionális telepítés a mindennapi használat és a fenntartható üzemeltetés célszerűségét tartja szem előtt.

A tervezett telepítés az együttes számára világos, rendezett, áttekinthető struktúrát biztosít, mely az építményeket és a szabad tereket harmonikus rendszerré szervezi. A Kerepesi úti Sportpark kontrolláltan, ám szabadon bejárható intézményi terület, ahol azonban az egyes létesítmények korlátozottan, csak az arra jogosultak számára használhatók. Az intézményegyüttes területére gépkocsival ellenőrzött módon lehet behajtani.


Kerepesi úti Sportpark - építész: SAGRA Építész Kft.


A szabad terek építészeti koncepciója

A szabad terek tervezett rendszere a koncepciónak köszönhetően kedvező, az épülettel szoros mellérendeltségben kialakított szerkezetű. Tájépítészeti kialakításban nagyvonalú, az építészeti koncepcióval egységes megjelenést biztosító eszközöket, burkolati rendszereket és mikroarchitektúrát alkalmazunk. A nagyvonalú, kiegyensúlyozott téralakítás az együttes karakteres megjelenését biztosítja és kedvező használati és üzemeltetési feltételeket biztosít. Kortárs tájépítészeti eszközök alkalmazásával hozunk létre attraktív, a tágabb városi környezet számára is befogadható zöld-, sport- és rekreációs területet.

A tájépítészeti koncepció a fenntarthatóság, a kedvező és alacsony emberi erővel történő üzemeltethetőség és a kulturált, vonzó megjelenés szempontjait támogatja. A koncepcionális kialakításnál szem előtt tartottuk az intenzív és extenzív területek egyensúlyban tartását.

A fő funkcionális egységek leírása

A Kerepesi úti Sportpark területén lévő létesítményeket a különféle intézmények a kialakítandó üzemeltetési-használati rendnek megfelelően rendszeresen vagy alkalomszerűen vehetik igénybe. A különféle intézmények együttes jelenléte a szinergikus előnyök kihasználását segíti. Az épületkomplexum a funkcionális és sporttechnológiai követelményeknek maximálisan eleget tesz. Kialakításánál a közönségforgalmi és sportolói bejáratokat tisztán szétválasztva tervezzük. A közönségforgalmi és a sportolói forgalmakat, funkciókat szétválasztva helyezzük el, mely tiszta, átlátható rendet teremt, annak számos előnyével. A funkcionális kialakítás racionális, a felhasznált területekkel ésszerűen és gazdaságosan bántunk. A lelátók mindig felülről lefelé tölthetők és felfelé üríthetők.

A kedvező beépítés, a jó funkcionalitás, a gazdaságosság és az alacsonyabb energiaigény érdekében egyes létesítményeket - a fizikai lehatárolhatóságuk megtartása mellett - tömegileg összevontunk. Az egy egységként megjelenő épület-komplexumot tömegileg hármas egység alkotja:

  1. Szállás épület és étterem
  2. Főbejárati előcsarnok, étterem, sportolói-, orvosi központ és a kisebb multifunkciós csarnok edzőtermekkel és öltözőkkel. (A 2. tömeg az első emeleten gyalogos közlekedő területekkel, híddal összekapcsolódik a 3. tömeggel)
  3. A közepes és a nagy multifunkciós csarnok a további fedett sportterületekkel.

A tervezett Kerepesi úti Sportpark legfőbb funkcionális egységei az alábbiak:

  • Fedett sportterületek – 3 különböző méretű multifunkciós csarnok, edzőtermek, kiszolgáló funkciók (labdajátékok, csapatsportok, asztalitenisz, küzdősportok)
  • Sportszállás (sportolók, edzők, kísérők szálláshelye)
  • Versenytechnikai területek, Sportolói központ (akkreditáció, versenybíróság, szervezőbizottság, sajtó, stb.)
  • Orvosi Központ (sportegészségügy, dopping ellenőrzés, elsősegély)
  • Üzemeltetési területek
  • Szabadtéri pályák és funkciók (labdarúgás, tenisz, strandröplabda,
  • étkezősátor, ünnepi közösségi tér)

A meglévő épületek közül a Kerepesi út menti főépületet tartjuk meg, teljes belső átalakítással és egy szint ráépítésével, valamint egy földszintes tömeg hozzáépítésével. Ezen kívül megtartjuk a területen álló 47 m magas kéményt, melynek világításával – olimpiai lángot szimbolizálva - messziről jelzi az esemény helyszínét.

 

Kerepesi úti Sportpark - építész: SAGRA Építész Kft.


Fedett sportterületek

Három különböző méretű és kialakítású csarnokot terveztünk, melyek pályái biztosítják a sportversenyek lebonyolítását. A legnagyobb csarnok (4800 m2), a közepes (2900 m2), a kisebb csarnok (1600 m2).Ezen kívül helyt biztosítunk, squash pályáknak, bemelegítő termeknek, kisebb rendezvénytermeknek, tárgyalóknak, kiszolgálóhelyiségeknek.

A fedett sportterületeket két épülettömegben helyezzük el, azonban az első szinten egy gyalogos közlekedő lemezzel összekapcsoljuk, egységbe foglaljuk. A földszinten szabadon hagyjuk a volt Juranics utca területét, így a telepítéssel betartjuk az itt húzódó közművek védőtávolságát.

Az emeleti szint összekötése kedvező konfigurációt biztosít: jól biztosítható elválasztott forgalommal a közönség mozgatása. Az épület mentén húzódó gyalogos rámparendszer a fő megközelítési irányból, a közösségi fogadó tér és a parkolók felől is a közönséget az első szintre vezeti, ahol biztosítjuk a közönségforgalmi bejáratokat. A csarnokok illetve a szabadtéri pályák lelátói innen megközelíthetők. A közönségforgalmi emeleti területek a főbejárati nagy légterű előcsarnok felől is megközelíthetők. A földszint a sportolói szint, így a közönségforgalmat és a sportolókat szintben elválasztjuk.

A fő funkciók kiszolgáló terei öltözőket, raktárokat, pihenőterek foglalnak magukba. A közlekedőterek mellett biztosítjuk a közönséget kiszolgáló vendéglátó tereket és vizesblokkokat. Az épület több bejárattal rendelkezik a játékosok, ill. közreműködők, a VIP vendégek és az irodai
használat számára. Az épületben irodai funkciót is elhelyeztünk - ennek a helyiségcsoportnak külön bejáratot biztosítunk. Az Israel központ az emeleten, a két szint magas főbejárati előcsarnok felől megközelíthetően helyezkedik el.
A fedett sportterületekhez éttermet biztosítunk saját konyhával. A konyha gazdasági forgalmát elkülönített bejárattal biztosítjuk. Az emeleti étteremből rálátást biztosítunk a közepes csarnok felé.


Kerepesi úti Sportpark - építész: SAGRA Építész Kft.


Sportszállás

A területen létesítendő szállásépület elsődleges célja a sportrendezvényekre érkező vendégcsapatok és az önkéntesek elszállásolása. Az utóhasznosítás keretében az intézmény az utánpótlás képzés ifjúsági szállásaként és kereskedelmi célú szálláshelyként is működik. A szállás funkciókat a meglévő, átalakított Kerepesi út menti főépületben helyezzük el. Az épületre egy szintet ráépítünk, itt a legfelső új szinten helyezzük el – városi panorámás terasszal - a magasabb igényszintű szobákat. Az emeleteken kerülnek elhelyezésre a 2 és 3 csillagos szobák. (Alsóbb szinteke a 2 csillagos, a felsőbb szinteken a 3 csillagos szobák).

Az épület bejárata kedvező elhelyezkedésű a fő megközelítési irányból. A földszinten van a lobbi, recepció és rendezvénytermek. Az épületet földszintes tömeggel egészítjük ki, melyben az edzői, bírói és csapatszobákon kívül a szálláshoz kapcsolódó éttermet is elhelyezzük. Az étterem megnyílik a közösségi főtér felé. A földszintes tömeget egy belső átriumos kert teszi barátságossá. A szállásokat kiszolgáló 80 parkolóigényt mélygarázsban helyezzük el. A pinceszinti mélygarázst egy szintben alakítjuk ki a főépület meglévő pinceszintjével, így a parkolókból a szállásépületbe közvetlen feljutás tudunk biztosítani.

Versenytechnikai területek, Sportolói központ

A Sportolói központ a versenyzők, az események résztvevőinek fogadását, akkreditációját szolgálja irodákkal, látogatóközponttal. A funkcióegyüttes része a több, egymásba nyitható teremből (különteremből) álló étterem, saját konyhával. A sportolói központ helyiségei a főbejárati közösségi tér felé eső épületrészben lesznek. Az saját konyhával rendelkező éttermet két szinten helyezzük el. A földszinti étteremrész a főbejárati fogadótérhez kapcsolódó fedett-nyitott terasszal egészül ki. Az emeleti étteremrész pedig a szabadtéri pályák felé nyíló fedett fogyasztó terasszal rendelkezik. A konyha gazdasági kiszolgálása a közönségforgalomtól elválasztva történik.

Orvosi központ

Az Orvosi központ elsősorban a sporttevékenységhez, a doppingvizsgálatokhoz kötődő tevékenységeknek ad helyet. Utóhasznosításként a versenysport, utánpótlásnevelés működéséhez kapcsolódó orvosi szolgáltatásokat nyújt, de egészségcentrumként külsősök számára is elérhető. A funkciójának megfelelően a sportterületek közelében, az előcsarnok és a csarnokok közötti földszinti területen került elhelyezésre. Mind a fedett sportterületek felől, mind a szabadtéri sportpályák felől megközelíthető a sportolók számára. Külső kapcsolatként is biztosítunk bejáratot, melynek elsősorban a egészség-centrumként történő utóhasznosításban van jelentősége, mert így az épületkomplexumtól függetlenül is közvetlenül megközelíthető. (Parkolók felől). Az épület megközelítését személygépkocsival, mentőautóval is biztosítjuk. A szükséges 20 parkolót a közelben, a szabadtéri parkolósávban biztosítjuk.


Kerepesi úti Sportpark - építész: SAGRA Építész Kft.


Szabadtéri pályák és funkciók

A szabadtéri pályák elhelyezését komplexen kezeltük a komplexum beépítésével. Az épület és a szabadtéri területek egységet alkotnak egymással összhangban. A tervezett szabadtéri pályák:

  • 2 db szabványos gyepfelületű labdarúgó pálya UEFA előírások szerinti kialakítással. Mindkettőhöz az épület felőli hosszoldalon, annak részeként épített lelátót terveztünk (2x600fő). 
  • Ünnepi közösségi tér (eredményhirdetések lebonyolítása, közösségi és kulturális események) valamint a Játékok idején az ideiglenes étkezősátor kialakítása (1500 fő egyidejű befogadásával). Az ünnepi közösségi tér utóhasznosításként műfüves labdarúgópályaként működhet.
  • 8 db teniszpálya, salakos, felfestett pályaterület.
  • 8 db strandröplabda pálya a Játékok idején, az utóhasznosításban 3 db kosárlabdapálya, 3 strandröplabda és 2 egyéb gyakorlótér alakítható ki.
  • A területen a felkészülést kiegészítő egyéb kisebb pályák, gyermek és ifjúsági játszóterek kialakítása is szükséges.

A szabadtéri pályák öltözőit a fedett sportterületek épületében helyeztük el.
A szabadtéri területeken játszótereket alakítunk ki minden korosztály számára (gyerekeknek és felnőtteknek is.)

Anyaghasználat

A csarnokterek homlokzatán homokfúvott üveget alkalmazunk. A homokfúvott üveg minden esetben szórt fényt ad a belső térben, zavaró direkt fény nem juthat a sportpályára. A természetes fény ideális környezetet teremt, energiatakarékos és környezettudatos megoldás. A matt hőszigetelő üveg külső üvegrétegének belső oldala vízszintes prizmás kialakítású, így a nyári magasan érkező napsugarakat visszaveri, a téli alacsonyan érkező sugarakat (megszórtan) beengedi. A csarnokterek külső térlehatárolásának tervezett kialakítása az épületek energiaháztartásában pozitívan játszik szerepet, az üzemeltetést gazdaságossá teszi. Szükség esetén az üvegfelületek előtt leereszthető belső textilroló gondoskodik a sötétítésről.

Az épület függőleges és vízszintes felületein egyszerű, időtálló anyagok jelennek meg, melyek beruházási költséget tekintve gazdaságosak, azonban a tervezett építészeti kialakítással magas építészeti minőséget sugároznak.

SAGRA Építész Kft. 


Részlet a Zárójelentésből

A telepítés koncepcióját a "vezérigazgatósági épület" megőrzése mellett a három sportcsarnokot körülölelő és összefogó lepényépület adja, mely a bejárati térség felé díszkapuval fordul. Az L alakú struktúra szárai közé kerülnek az ünnepi térként használható területek és a labdarúgó pályák, aminek köszönhetően a térfalakat alkotó épületszárnyak lelátóként is használhatóak. Az épület külső oldalán vezetett vegyes forgalmú utakon és a lelátók szintjére vezetett rámpákon haladhat a szurkolók forgalma. Bár a bemutatott megoldás terjengős, léptéktelen közlekedőket is magával hozott, ezek racionalizálásával, továbbfejlesztésével jó megoldás alakítható ki. A javaslat a meglévő fejépület átépítésével és kiegészítésével helyezi el a szállásfunkciókat, megőrizve és modernizálva a jellegzetes utcafrontot. A bemutatott megoldás láttatja azokat a kompromisszumokat is, amelyek az épület kötöttségeiből (méretrend, szerkezeti átalakítások mértéke, stb.) ill. a bejárati térség blokkolásából fakadnak. 
 
A terv megtartja a Kerepesi úti irodaházat és egy egyszerű és elegáns tetőszinti bővítéssel hangolja át a történeti értékkel bíró épületet kortárs építészetté. Az épület tégla építészete és a másik megtartott elem, a gyárkémény elegánsan keretezi a tervezett új beépítést.

Az épület nagyvonalú és egyben racionális építészeti válasz a Tervpályázati dokumentáció által megfogalmazott igényekre. Logikus helyre szervezi a mélygarázst és kombinálja a vasúti sínek mellett kialakított felszíni parkolókkal. Elegáns fogadóteret helyez el a szállássá alakított megtartott épület mellett. Áthaladva a pavilonszerű bejárati épületen a rendezvénytérre jutunk, ahol az EMG2019 eseményei kaphatnak helyet. Jó építészeti gondolat a csarnokok építészeti megbontása és a pavilonszerű kétszintes tömeggel történő összekapcsolása. Így a beépítés tömbszerűen zárja a területet a vasút felől, a tömeg mégis megbontott, mozgalmas marad. Jó az épület és az elhelyezett szabadtéri pályák viszonya. 

Törekszik a terv a meglévő irodaépület hasznosítására, mely funkciójában helyes és gazdaságos megoldás, de a javasolt szobaszélességek még sportszálló vonatkozásában is szűkösek, azok mindenképpen átgondolásra szorulnak, annak ellenére, hogy a tetőszinten nagyobb igényű szobaegységek is kialakíthatók. 

A pályázat a szabadterek rendszerét komplexen kezeli a tervezési területen belül. Az épületek és a szabadterek kapcsolata közvetlen, jól átgondolt rendszert képeznek. A kialakult szabadtér-rendszer egységes megjelenésű, erősíti az épületek és az épített elemek összhangját. A tervezett burkolat-architektúra látványos, jól illeszkedik az épített környezetbe. Jó gondolat a vasúti töltés mellé telepített fasor kialakítása. Az alkalmazott térelemek, berendezések egységes arculatot alkotnak. Kedvező a bejárati tér kialakítása, jó helyzetet teremt egy ebből a szempontból kedvezőtlen adottságú területen. A területen a burkolt felület - zöldfelület arány megfelelő. Szép gondolat a fénykürt kialakítása a megtartott kéménnyel. 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »