építészet : környezet : innováció

Új főépületet kap a Közlekedési Múzeum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elmúlt két évben készült tervei térszint alatti bővítéssel duplájára növelték volna annak kiállítóterét. A múzeum gyűjteményének teljes körű bemutatására azonban még így sem lenne alkalmas az épület, ezért a Kormány most úgy döntött, egy további új, fő kiállítóhelyet hoznak létre az intézmény számára az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosának közleménye szerint a kormány döntött a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) további fejlesztéséről. Az MMKM lebontott épületében mintegy 4500 négyzetméter kiállítótér volt. A történeti épület rekonstrukciójára vonatkozó, az elmúlt két évben készült tervek - a múzeum térszint alatti bővítésével számolva - ezt duplájára növelték volna. A kibővített kiállítótér az eddigieknél jóval átfogóbb, sokkal több közlekedési eszközt bemutató közlekedési kiállítás megvalósítására lett volna alkalmas, de a Közlekedési Múzeum gyűjteményének (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok, stb.) teljes körű bemutatását ez sem tette volna lehetővé - emlékeztet a kommüniké.

Baán László hangsúlyozta: a kormány döntése ezért "történelmi mérföldkő" a csaknem 120 éves intézmény történetében, ugyanis a Közlekedési Múzeum számára egy olyan új, fő kiállítóhelyet hoznak létre, amelyben lehetséges a közlekedési eszközök, illetve azok történetének teljes spektrumú bemutatása, az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen. A kormány ismét állást foglalt az MMKM városligeti történeti épületének eredeti tervek alapján történő rekonstrukciója mellett is - itt a magyar innováció történetét, a világhírű magyar műszaki találmányokat és feltalálókat bemutató interaktív kiállítás jön létre.

Ezzel összhangban a városligeti épület újjáépítésére vonatkozó eddigi tervek módosulnak: a koncepció felülvizsgálata nyomán nem lesz szükség térszint alatti kiállítási terek létrehozására. Az új Közlekedési Múzeum helyszínéről a kormány néhány hónapon belül végleges döntést hoz - tájékoztatott a miniszteri biztos.

forrás: MTI

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »