Épületek/Középület

Észt Művészeti Múzeum, Tallinn

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Észt Művészeti Múzeum, Tallinn
Épületek/Középület

Észt Művészeti Múzeum, Tallinn

2006.02.28. 13:10

Projektinfó

Földrajzi hely:
Észtország, Tallinn

Építészek, alkotók:
Vapaavuori, Pekka

Építész: Pekka Vapaavuori

2006. február 17-én végre átadták Észtországban az első olyan múzeumot, amit valóban annak is szántak: a tallinni Észt Művészeti Múzeumot, az ismerősen csengő Kumu becenévvel. Művészeti múzeumot pontosan 75 éve szándékoztak építeni az észtek: először a harmincas évek végén íratott ki rá pályázatot Konstantin Päts diktátor – ezen Alvar Aalto is részt vett -, de a következőre csak 1994-ben került sor. Ezt a pályázatot a finn Pekka Vapaavuori nyerte, s némi csúszással ez épült most meg. Az összesen 23.900 négyzetméter alapterületű múzeum 5000 négyzetméter kiállítási felületet, egy 250 személyes előadótermet, egy oktatási központot, egy könyvtárat és egy éttermet foglal magában.

A helyszín: a tallinni Kadriorg park dombos térsége, amit egyik oldalról forgalmas út határol, a dombtetőt pedig egy hasadék osztja ketté. Tőle északra külvárosi táj következik, nyugatra pedig a város tornyai láthatók. Mint Vapaavuori leírásából kiderül, fő feladatának azt tartotta, hogy a nagy épületet a környezetbe illessze, és minél többet megtartson a parkból és idős fáiból. Ezért az épületet a lejtőbe süllyesztette. A múzeumot részben íves betonfal veszi körül, ami lehatárolja az udvart és a szoborparkot. A látogatók a park alatt vezető alagúton keresztül jutnak be az épületbe, az autósokat egy másik alagút vezeti a garázsba. Egymást keresztező hidak dominálják a bejáratot, ami a múzeumot két részre osztja. A belső terek kialakításánál tervezők egyszerűségre törekedtek, ami a külső geometrikus megformáltságában is tetten érhető.

A három anyag kiválasztásánál is tisztaságra és áttekinthetőségre törekedtek. Az ívelt betonfal felülete mészkő, ami az épületet összekapcsolja a mészkőben gazdag környezettel. Az északkeleti fal duplán üvegezett, ami a kiállítási termekben szükséges mértékben megszűri a fényt. A horizontálisan csatlakozó patinázott rézlapok az épületnek a kiállítótermeket tartalmazó részét burkolják. Kívül összesen 4000 négyzetméter rézborítást alkalmaztak, nagy része Nordic Green PLUS-réz.

Forrás:
Copper Forum 
Magyar Rézpiaci Központ  

Észt Művészeti Múzeum, Tallinn, 2006
Építész: Pekka Vapaavuori

Kapcsolódó oldalak:
Kumu

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk