Nézőpontok/Vélemény

Európa városai Tallinnban találkoztak

1/7

Telliskivi negyed - fotó: Pesti Monika

?>
Telliskivi negyed - fotó: Pesti Monika
?>
Valabava rendezvényközpont - fotó: Pesti Monika
?>
Kultuurikatel, a díjátadó helyszíne - fotó: Pesti Monika
?>
A díjátadó ünnepség - fotó: Pesti Monika
?>
A magyar résztvevők asztala az URBACT Café-n - fotó: Pesti Monika
?>
Tallinn - fotó: Pesti Monika
?>
Vabalava - fotó: Pesti Monika
1/7

Telliskivi negyed - fotó: Pesti Monika

Európa városai Tallinnban találkoztak
Nézőpontok/Vélemény

Európa városai Tallinnban találkoztak

2017.10.16. 08:06

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Tallinn

Hogyan lehetnek élhetőbbek a városaink? Hogyan tehetjük jobbá a városlakók életminőségét? Ezekre a kérdésekre mutatta be a saját válaszait közel száz település – köztük Budapest-Újbuda és Kazincbarcika – október első napjaiban az észt fővárosban, az URBACT programjának városfesztiválján.

A frissdiplomásoknak épített szociális lakásoktól a tengerpart közös takarításának összekovácsoló erejéig, a közösségi és kerékpáros közlekedést támogató információs rendszertől a zeneiskola antiszegregációs hatásáig 97 olyan projektet ismerhettek meg a tallinni városfesztivál résztvevői, amelyek a saját városukban már jól bevált gyakorlatként működnek és más települések számára is példaként szolgálhatnak. A körülbelül háromszáz jelentkező város a kedvezőtlenebb háttérrel rendelkező lakosok beilleszkedésének elősegítése, a közigazgatás, a gazdaság, a környezet és az integrált városfejlesztés témaköreiben adhatta be pályázatát, közülük választották ki a városfesztivál résztvevőit, akik a fesztivál díjátadó ünnepségén vehették át a példamutató projektjeiket elismerő „Good Practice City" oklevelet. 


Kultuurikatel, a díjátadó helyszíne - fotó: Pesti Monika
3/7
Kultuurikatel, a díjátadó helyszíne - fotó: Pesti Monika

 

A tallinni összejövetelen – a svéd Göteborgtól a görög Piraeusig, kelet-nyugati irányban pedig a spanyol Aviléstől a romániai Vaslui-ig – résztvevő közel száz város rövid előadásokban mutatta be a saját projektjét, ezenkívül különböző workshopok adtak lehetőséget a városok képviselőinek a találkozásra, a tapasztalatok átadására, kérdések feltételére és közös pályázatok előkészítésére. A műhelymunka olyan témák körül zajlott többek között, mint a vállalkozásfejlesztés, a helyi gazdaság élénkítése, a fenntarthatóság, a lakásépítés és ezen belül az energiatakarékos építés, a munkanélküliség kezelése, a migráció, a közigazgatás és városkormányzás jó gyakorlata, a városnegyedek rehabilitációja és a városi zöldfelületek.


Telliskivi negyed - fotó: Pesti Monika
1/7
Telliskivi negyed - fotó: Pesti Monika

 

A városfesztiválnak otthont adó tallinni Telliskivi negyed története 1869-ig nyúlik vissza, amikor vasúti üzemek kezdtek el itt működni, majd az ipari fejlődés következtében az iparnegyed egyre bővült. A szovjet időszakban a vasutak villamosításához gyártottak itt berendezéseket, illetve – ahogy azt az Estonian Urban Lab urbanista munkatársa a negyedet bemutató sétán elmondta – különböző titkos üzemek működtek itt, ezért az épületeknek nem is volt nevük, csak betűjelzésük. Miután Észtország elnyerte a függetlenségét, a területet privatizálták. A Telliskivi Creative City-t 2009-ben hozták létre, a volt ipari épületekben ma co-working munkahelyek, startup központok, üzletek, kávézók, kiállító és rendezvényterek találhatók.


A díjátadó ünnepség - fotó: Pesti Monika
4/7
A díjátadó ünnepség - fotó: Pesti Monika

 

Magyarországról két település nyerte el a „Good Practice City" címet. Budapest-Újbuda a XI. kerületben működő Kortárs Építészeti Központ által szervezett Budapest100 programmal, Kazincbarcika pedig a nyugdíjas korosztály által a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolására indított mozgalommal. A tallinni fesztiválon mindkét projektet nagy érdeklődés övezte, több város képviselői jelezték, hogy szívesen követnék a magyar települések példáját.


A magyar résztvevők asztala az URBACT Café-n - fotó: Pesti Monika
5/7
A magyar résztvevők asztala az URBACT Café-n - fotó: Pesti MonikaA jól bevált gyakorlatok átvételére meg is lesz a lehetőség, ugyanis elindult a Good Practice Cities program második fordulója, amelynek során a Jó Gyakorlat Város címet elnyert települések vezetésével legalább három városból álló tudástranszfer-hálózatok alakulnak. A programban való részvételre 2018. január 10-ig lehet pályázni. Várják mindazon városok jelentkezését, akik szívesen megtanulnák például a lengyelországi Rzeszow-tól, hogy hogyan helyezzenek ki a plázákba önkormányzati ügyfélszolgálati pontokat, az angliai Prestontól, hogy hogyan használják erőforrásaikat a gazdasági válság utáni megváltozott helyzetben, a svéd Trelleborgtól, hogy szociális segélyezés helyett hogyan juttassák munkához a polgáraikat, vagy átvennék a többi 94 város jól bevált gyakorlatainak valamelyikét.

 

Pesti Monika

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk