Épületek/Örökség

Felújítják Győrött a megyei bíróság épületét

2000.12.13. 23:00

A műemlék jellegű épület utolsó komoly felújítására nyolcvan évvel ezelőtt került sor, a mostani rekonstrukció csaknem 680 millió forintba kerül.

Felújítják és bővítik a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság 114 évvel ezelőtt emelt épületét Győrött, a tetőzet teljes cseréje már megtörtént, szakaszosan dolgoznak a belső kivitelezésen. A rekonstrukció idejére az épületet részben kiürítették, s az intézmény némely egységeit átmenetileg másutt helyezték el.

Havasiné Orbán Mária, a megyei bíróság elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a létesítményt kikezdte az idő, hiszen utolsó komoly felújítására nyolcvan évvel ezelőtt került sor, amikor az eredeti törvényszéki épületet valamelyest bővítették.

Fűtését ugyan az 1970-es években korszerűsítették, a továbbiakban csak a karbantartására tudtak kisebb összegeket fordítani.

A csaknem 680 millió forintos rekonstrukció keretében korszerűsítik a közműhálózatot, rendbe teszik a tárgyalókat, a munkaszobákat, új informatikai rendszert telepítenek és megoldják az épület védelmét.

Részben beépítik az épület padlásterét, ott alakítják ki az informatikai központot. Ugyancsak beépítik az úgynevezett világító udvarokat, az üvegtetős épületrészekben két tárgyalóterem és a szakkönyvtár kap helyet. Az alattuk lévő pincehelyiségek enyhítik majd az intézmény irattárolási gondjait.

A klasszicizáló stílusban emelt műemlék jellegű épület felújítását úgy végzik, hogy eközben külső és belső értékeit megőrzik.

Az új épületrészek alapozásakor a földmunkák során római-kori temető részleteire bukkantak, egyebek között csontvázak, pénzérmék, kerámia leletek kerültek elő; ezeket a Xantus János Múzeumba szállították.

A törvényszéki épületet az 1880-as években Wagner Gyula tervezte, aki egy korabeli győri közlöny szerint "az újabb időkben hazánkban épült börtönök, fegyházak és törvényszéki paloták műépítészetének remekeit hozta létre". Nevéhez fűződik egyebek között a szombathelyi, a szabadkai, a zalaegerszegi, a debreceni törvényszéki és börtönépületek tervezése. Ő tervezte továbbá a szegedi Csillagbörtönt is.

Az ország jelenleg legnagyobb bírósági épületrekonstrukciójával a tervek szerint jövő év november végére készülnek el.

2000. december 12. (MTI)

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk