Épülettervek/Hallgatói terv

Hallgatói műterem a Pécsi Építészkarnak

1/20

Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak

?>
Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak
?>
Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak
?>
helyszín
?>
helyszín
?>
helyszín
?>
helyszín
?>
célok
?>
célok
?>
telepítési koncepció
?>
funkciókapcsolatok
?>
helyszínrajz
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
metszetek
?>
látvány a rendezvény térre
?>
látvány a platón
?>
látvány az előtérből
?>
látvány a műtermek felé
?>
műtermi bútorok
?>
látvány a közösségi térben
1/20

Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak

Hallgatói műterem a Pécsi Építészkarnak
Épülettervek/Hallgatói terv

Hallgatói műterem a Pécsi Építészkarnak

2009.09.22. 05:15
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hajdu Veronika

Vélemények:
6

MÉD:

A termékeny alkotómunka a cél. A műterem legyen fóruma az egyetemi képzést kiegészítő programoknak, illetve biztosítson helyet egy öntevékeny hallgatói közösségnek. Hajdu Veronika diplomamunkája.

Témaválasztás
Az egyetemi évek alatt különösen nagy előny, ha a hallgatók egymástól tanulhatnak. Erre adnak lehetőséget a hallgatói műtermek, ahol az egymás mellett folyó munka nagy húzóerőt jelent. Külföldi tanulmányaim során én is megtapasztalhattam ezt. Egy-egy műteremhez 10–15 fő kapott hozzáférést, ahol kialakíthatták egyéni munkaterületüket saját felszerelésükkel, és használhatták a terem eszközeit. A pécsi építészhallgatók fejlődéséhez is jelentősen hozzájárulna hasonló alkotómunka lehetősége. Ezért választottam diplomamunkámnak egy hallgatói műterem tervezését számukra, melyet birtokba vehetnek, és igényeik szerint használhatnak.

 

Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak
1/20
Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak

Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak
2/20
Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak

helyszín
3/20
helyszín

helyszín
4/20
helyszín

helyszín
5/20
helyszín

helyszín
6/20
helyszín

 

 

Helyszín
A pécsi építészképzés a Pollack Mihály Műszaki Karon folyik, ezen belül a Boszorkány úti campus épületeiben és Rókus utcai tanszéken. A campus bővítése és felújítása új lehetőségeket és helyzetet teremtett: a főépület megnyílt a hátsó füves terület felé, amely sportpályáival eddig sem volt kihasználatlan, de kiszorult a campus vérkeringéséből. A bővítést követően ez a terület jobban előtérbe került, és a még megoldatlan problémákra szobrász- és építészhallgatók kerestek választ egy közös szeminárium keretében. Javaslataikat rendszerezve és a hallgatói műteremmel kiegészítve kialakult egy átfogó koncepció a terület újraélesztésére.

 

célok
7/20
célok

célok
8/20
célok

telepítési koncepció
9/20
telepítési koncepció

 

 

Az összefüggő füves, parkos terület a főépület mögött végigfutva, a kollégiumot érintve egy szoborparkkal összeköti a műszaki és a művészeti campust. Ezen kívül a főépülettel összekapcsolja egy tetőterasz és a büfé terasza. A hallgatók ezekre a pontokra (tetőterasz, büfé, kollégium) dolgoztak ki kisebb beavatkozásokat igénylő javaslatokat, melyek erősíthetik a főépület, a kollégium és a szomszédos campus kapcsolatát a zöld felülettel, illetve élettel töltik meg azt. A sort a hallgatói műterem zárja, melynek párja az ellenkező oldalon lévő művészeti kar műtermei.

 

 

funkciókapcsolatok
10/20
funkciókapcsolatok

helyszínrajz
11/20
helyszínrajz

földszinti alaprajz
12/20
földszinti alaprajz

emeleti alaprajz
13/20
emeleti alaprajz

metszetek
14/20
metszetek

látvány a rendezvény térre
15/20
látvány a rendezvény térre

látvány a platón
16/20
látvány a platón

látvány az előtérből
17/20
látvány az előtérből

 

Célok
A termékeny alkotómunka a cél. A műterem legyen fóruma az egyetemi képzést kiegészítő programoknak, illetve biztosítson helyet egy öntevékeny hallgatói közösségnek. Az épületben az alábbi alkotói tevékenységek kapnak helyet:

  • alkotómunka a műhelyekben (6-8 fő/terem)
  • alkotóhetek lebonyolítása
  • kiállítások
  • közösségi programok

 

látvány a közösségi térben
20/20
látvány a közösségi térben

látvány a műtermek felé
18/20
látvány a műtermek felé

műtermi bútorok
19/20
műtermi bútorok

 

 

Telepítési koncepció
Elsődleges szempont volt, hogy az összefüggő zöld felületet ne bontsam meg egy nagyobb épülettömeggel. Ezért a műtermeket a földbe süllyesztettem és átriumokkal világítottam be. A műtermek közé közösségi terek ékelődnek be, melyek közül az aula/előadótér a tetőterasz rendezvényterével folytatódik a kültérben. Az aula kibukó tömege emellett a rendezvényteret szolgálja ki, valamint érkezési pontja a terasz mellett felvezető lépcsőnek.

Hajdu Veronika
Diplomaterv, Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar

konzulens: Kovács-Andor Krisztián
külső konzulens: Pelényi Margit

Vélemények (6)
Nagy Judit
2009.10.22.
10:18

Kedves Vera!

Nagyon tetszik az ötlet és a megoldás is! Gratulálok! :)

Jó Melinda
2009.10.21.
04:11

Tisztelt cim: Találtam egy ÚJ rendszert ! a mi kis hazánkban lett szabadalmaztattva LÖGLEN termoház system , PÁRIZSBA lessz a bemutató és mégse beszél senki sem rola, vagy ezis megyki külflödre,mint a legtöbb jó magyar szabadalom ????? . megnézetm a mintaházukat fantasztikus, nekem most készítik a terveket, az émi vizsgálta mindene megvan ÉME ,TMI , Mhavalakit érdekel mézzemeg . http://www.loglen.com webhttp://www.youtube.com irdbe löglen videó

Tisztelettel :Jó Melinda

Németh Gyula
2009.10.20.
18:12

Kedves Veronika!

Nagyon tetszik az alapgondolat, szintúgy annak kifejtése, no meg a megoldás is!

Gratulálok, látványos, kulturált kidolgozású munka!   (5)

spilo
2009.10.19.
12:07

Nagyon érdekes, szívesen megnézem majd készen is!

Rotwild
2009.09.28.
12:41

csillagosötös : )

branko
2009.09.22.
06:23

gratulálok Vera! :)

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk