Épületek/Középület

Hollókői faluház

1/14

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/14

Hollókői faluház
Épületek/Középület

Hollókői faluház

2007.01.15. 11:31

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Kapy Jenő

Vélemények:
1

A tervezett faluház a műemlék-falu „kapuja", a gyalogosan, a gépkocsival vagy a busszal érkező turista ezzel az épülettel találkozik először. Építész tervező: Kapy Jenő

A tervezett faluház a műemlék-falu „kapuja", mind a gyalogosan, mind a gépkocsival, vagy a busszal érkező turista ezzel az épülettel találkozik először. A kávézó és nagyterem előadásokra is alkalmas helyszínül szolgálhat, rendezvények idején tolófalak elhúzásával összenyithatóak. A nézőtér befogadó képessége 120 fő, a színpadhoz öltöző-csoport tartozik. Az előcsarnok hétköznapi üzemben a kávézó bővítménye, innen szép kilátás nyílik a falura. Az épület dombtetőn van, a falu felett; nagy, teraszos kert tartozik hozzá.


 

A tervezés érdekessége a műemléki környezeten kívül az volt, hogy az épület helyén állt egy lerobbant mozi. A falu lakossága ennek tömegarányait már megszokta, így ezt oly annyira figyelembe kellett venni, hogy annak külső falait meg kívántuk tartani. Végül is az épület – rossz állaga miatt – elbontásra került, de a tömegarányok maradtak. A kiszolgáló részek nem tudtak belekerülni az eredeti épület-kubusba, így azok mintegy támfalba rejtve kerültek kialakításra. A fő tömeg a bontott téglaanyagból épült meg, de a falu lakosainak kérésére nem maradhatott nyersen, ahogyan azt elképzeltük, hanem a külső homlokzatot a polgármester leburkoltatta dísztéglával, a belsőt pedig levakoltatta, mert nekik a bontott tégla-felület – bármennyire is be van vezetve a szakmában – „az ólak építészetét" jelentette volna. A tetőre sem tudtuk –az eredetileg elképzelt - a faluban meglévő, jellegzetes kisméretű, sárga cserepeket felrakni, mert „azokkal sok baj van, és egyébként is nehezen beszerezhető". A bútorok és lámpák kiválasztásában is – úgymond – a falu képviselői döntöttek a falu lakosságának nevében, így ezeket a szomszéd falu kovácsa készítette. A falu tehát igényt tartott a vélemény-nyilvánításra, én pedig nem akadékoskodtam túl sokat. Fontos szempontnak tartottam, hogy szeressék épületüket, így fogják azt tartósan megőrizni. Megítélésem szerint végül is a három hónap alatt megépült épület nem lett rossz, érdekes kísérletként is felvállalható.

Kapy Jenő




Építész tervező: Kapy Jenő

fotó: Szita Gyöngyvér

Vélemények (1)
fecerke
2007.01.24.
10:47

Sziasztok, A főhomlokzat, sztem csapnivaló...meg úgy az épület is...a felhasznált anyagok még csak-csak de...az egész egy nagy mellégondolás...szerintem,ű F,

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk