Közélet, hírek

Jutalomjáték

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

Jutalomjáték
Közélet, hírek

Jutalomjáték

2006.05.23. 10:39

Cikkinfó

Szerzők:
Török Tamás

Földrajzi hely:
Sopron, Magyarország

Építészek, alkotók:
Magyari Éva, Pazár Béla

Felújítják a sopronbánfalvai pálos kolostort: Műemléki Tervtanács előtt az MNDP iroda munkája.

Reimholz Péter a Műemléki Tervtanács tagjaként azt mondta, hogy a teremben tapasztalható csend a megilletődöttségnek tudható be, amit Pazár Béla és Magyari Éva épp bemutatott terve keltett a jelenlevőkben. A sopronbánfalvai pálos kolostor felújításának és átalakításának terve a Tervtanács egyöntetű elismerését vívta ki, volt, aki szerint a feladat nem is kerülhetett volna jobb kezekbe.

Az 1480 körül alapított kolostor művészek meditációs és alkotóházaként funkcionálna a jövőben, a templomot a plébánia használná. A kolostor gazdasági épületeit kirándulók vendéglőjeként kívánják hasznosítani. A kolostorépület tetőtere a magas térdfal miatt beépíthető, itt többek között könyvtár lesz, a kerengő templomhoz tapadó szárnya fölött.

A Tervtanács óva intette a tervezőket a barokk purifikálásától az épületen, de Pazár Béla elmondta, hogy a barokk homlokzatokon valószínűleg XIX. sz.-i, kifelé nyíló ablakok lesznek, ami az összképet is befolyásolja.Az épületegyüttes újkori különlegessége a templom déli falán található freskó, amit egy szerzetes festett az ötvenes években. Ezen a képen az Utolsó Ítélet elevenedik meg, ahol a Pokol tüzének lángjai között Rákosi Mátyás és Sztálin látható.

Török Tamás

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk