/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épületek/Irodaépület

Krüll-Ung irodaház Óbudán

1/17

Krüll-Ung Irodaház - tervező: Építész Kaláka

?>
Krüll-Ung Irodaház - tervező: Építész Kaláka
?>
Krüll-Ung Irodaház - tervező: Építész Kaláka
?>
Krüll-Ung Irodaház - tervező: Építész Kaláka
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
?>
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
1/17

Krüll-Ung Irodaház - tervező: Építész Kaláka

Krüll-Ung irodaház Óbudán
Épületek/Irodaépület

Krüll-Ung irodaház Óbudán

2007.08.28. 10:38

Projektinfó

Krüll-Ung irodaház

URL:
Építész Kaláka

Építés éve:
2007

Stáblista

Építtető: Krüll-Ung Árnyékolástechnika - Gosztonyi Miklós
Építészet: Kalo Emese, Pásztor József, Szabó Eszter - Építész Kaláka
Statika: Balogh Béla 
Épületgépészet: Erhardt Péter
Villamosság: Rajkai Ferenc, Pataki István
Kert: Bán Karolin

"A megbízó és a tervezők egyaránt elkötelezettek a környezettudatos építészet mellett, amelynek elveit igyekeztünk a tervezés és az építés során a gyakorlatba is átültetni." az Építész Kaláka műleírása az óbudai Krüll-Ung irodaházról. 

Megbízók és kihívások

Az építtető a Krüll-Ung Árnyékolástechnika volt. A megbízói elvárás olyan épület létrehozása, amely kifejezi a cég által forgalmazott termékek magas minőségét és a cég filozófiáját. Ennek alapja a megalkuvásmentes és minden részletre kiterjedő igényesség, egyfajta konok maximalizmus. Önmagán kell szemléltetnie ugyanakkor a háznak azt is, hogy az árnyékolószerkezetek nem az épülettől és az építészettől független, kényszerűségből alkalmazott, sem pedig dekorációként ráaggatott elemek, hanem az építészeti megfogalmazáshoz hozzájáruló és azzal szerves egységet alkotó építészeti elemek. A cég vezetője maga is építész, ilymódon a megbízó és a tervezők mindvégig egy nyelvet beszéltek. A tervezők kezét nem kötötték meg a szokásos korlátok (időhiány, a megbízói ízlésvilág konzervativizmusa, a részletek iránti érzéketlenség a kivitelezésben stb.). Ennek helyére viszont az a kihívás állíttatott, hogy a tervezésbe befektetett több szellemi munkával érjünk el alacsonyabb építési és üzemeltetési költségeket. És kaptunk egy olyan végtelenül kitartó, kíméletlenül kritikus szemű megbízót, akit nem lehet átverni „elég jó" megoldásokkal, amíg ő úgy nem érzi, hogy megtaláltuk „a" megoldást. Kérdéseivel gyakran kizökkentett – és továbblendített a tervezés során. Az alkotók felsorolása tehát vele együtt teljes; ez közös játék volt. Aki kérdezett: Gosztonyi Miklós. Akik válaszoltak: Kalo Emese, Pásztor József, Szabó Eszter építészek.

Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
17/17
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György

Környezet és beépítés

Az építési telek Óbudán a Szentendrei út és a Duna között fekszik. A környék építészeti karaktere meglehetősen vegyes: az utcában és tőle északra burjánzó rendezetlenségben iroda- és raktárépületek, tőle délre néhány utcányi kertvárosias hangulatú lakókörnyezet, a Duna felől pedig sétány és kerékpárút, a zajvédő falon túl a rakpart folytatásaként majdan kétszer kétsávossá fejlesztendő út határolja a területet. A saroktelken egy földszintes magastetős, ma irodaként használt épület áll, e mellett azonban a Duna felőli terület még beépíthető volt.

Az épített környezet egyes elemei és azok összessége is inkább provizórikusságot sugároznak, semmint alkalmazkodásra inspiráló miliőként jelennek meg. Ezt erősítette az is, hogy a telken álló régi házra később szintén a bontás vár, de környezetében jelenleg sem sok vizet zavar: el sem vesz, hozzá sem ad. Úgy ítéltük meg ezért, hogy az új irodaház tervezésekor nem érdemes az alkalmazkodás fogódzóit keresni, hanem egy erős gesztussal új minőséget kell teremteni.
A parti sétányról messziről is jól látható, hegyesszögű sarok-szituációba helyezett épületet ezért igyekeztünk szoborszerű formálással kiemelni a környezetéből. A ház a két utca felé finoman texturált, helyenként lyuggatott, megtört, de alapvetően tömör testként jelenik meg. Ez a tömeg lényegében kitölti a beépíthető trapéz alaprajzú, 7,5-10,5 m magasságú kubatúrát: a szükséges használati tereket ezen a kereten belül alakítottuk ki, a maradékot pedig kívülről rejtett, a belső terekhez kapcsolódó teraszokként hasznosítottuk.

Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
4/17
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György

Funkciók és terek

Az alápincézett, földszint + 2 emeletes kialakítású épület szintenkénti és szinteken belüli tagolása egyaránt a különböző használati zónákat képezi le. Az épület földszinti főbejárata az utca felőli oldalon közvetlenül a lépcsőházba nyílik. A pinceszinten az épületgépészet helyiségei és raktárak helyezkednek el. A földszinti és első emeleti irodaegységek elrendezése egymással analóg: a bejárati ajtón belépve egy elosztó térbe érkezünk, ahonnan balra – a Duna felé néző oldalon – a mosdók, a teakonyha és egy tárgyaló nyílnak, jobbra pedig az egyterű irodába érkezünk. Ez az utcára merőleges hosszanti tér keleti és nyugati oldalról is végigfutó üvegfallal, illetve szalagablakkal, kétoldali természetes megvilágítással rendelkezik.

A keleti oldalon az iroda üvegfalai és az épület Duna felőli fala közötti háromszög alaprajzú átmenetei teret teraszként alakítottuk ki. Az első emeleten ez a külső, csak lőrésszerű nyílásokkal áttört fal nem csak a vizuális, hanem – a rakparti út későbbi kiszélesítése után aktuálissá váló – zaj elleni védelem szempontjából is jelentős szerepet játszik, az intim terasz pedig a közvetlen kertkapcsolat élményét varázsolja az emeletre.

A második emelet csak kisebb részben beépített területét egy különálló irodaegység foglalja el. Ezen a szinten a lépcsőházból az első emelet fölötti födémen kialakított pihenőteraszra, zöldtetőre juthatunk.

Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
12/17
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György

Környezet- és energiatudatosság

A megbízó és a tervezők egyaránt elkötelezettek a környezettudatos építészet mellett, amelynek elveit igyekeztünk a tervezés és az építés során a gyakorlatba is átültetni. A házban nincs szükség légkondicionálásra, ugyanakkor a téli fűtési hőigény is alacsony szinten tartható, ami több elem együttes alkalmazásának köszönhető. A külső falak – és az üvegezett nyílászárók is – a mai szabványokban előírtakon messze túlmenően hőszigeteltek, és a kedvező hőcsillapítást fokozzák a zöldtetők is. Az irodaszintek fölötti födémekben hidegvíz keringtetésével működő födémhűtést terveztünk, ami a hosszan tartó nyári hőségperiódusokban energiatakarékosan segít a kellemes hőérzet biztosításában.

A mesterséges világítási igényeket csökkenti – és a kedvező élettani hatású munkakörnyezet feltételeit biztosítja – a két irányból természetes fénnyel bevilágított viszonylag keskeny irodatraktus. Az irodák üvegfalait, ablaksávjait a közvetlen napsugárzás és a nyári túlmelegedés ellen külső téri mozgatható lamellás árnyékolószerkezettel, a káprázás ellen belső téri rolóval védjük. A környezet humanizálását szolgálja valamennyi szint közvetlen kertkapcsolata.

Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György
16/17
Krüll-Ung Irodaház - fotó: Dénes György

Részletek, anyagok

Az épület függőleges és vízszintes tartószerkezetei egyaránt monolit vasbetonból készültek. A külső falak szürkészöld színű szerelt dolomit kőburkolatot kaptak. A homlokzaton a finoman texturált kő mellett csak üvegfelületek és a burkolat mögé felhúzható külső téri fémlamellák jelennek meg. Különleges a Duna felőli homlokzaton függőleges sávként megjelenő mozgatható kőlamellás árnyékoló, amely zárt állapotban belesimul a homlokzatsíkba. A bejárati homlokzaton a keret nélküli üvegablak az attikánál vízszintes síkba fordul át. Az épület lépcsője a vasbeton falakba befogott konzolos finombeton fokokból áll, faburkolatú tömör korláttal.

A belső terek kialakítása minden felesleges gesztustól mentes. Ebben a minimalista enteriőrben felértékelődik a gondosan megválasztott színek szerepe: a nagyméretű nyílászárók fémprofiljainak olajzöldje mellett megjelenő melegszürke falakat a tömörfa polcokkal beépített, vörösre festett végfalak ellenpontozzák. A süllyesztett elektromos padlódobozokkal és fűtőtestekkel kialakított padlót egységesen világos tölgy ipari parketta borítja. Hasonló szemléletet tükröz az épület kerítése, amely tömör nyersbeton szakaszokból és játékosan eltérő szögekben felálló zártszelvényekből képzett áttört mezőkből áll.

Építész Kaláka 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk