Közélet, hírek

Beauty Matters: elindult a Tallinni Építészeti Biennále

2019.09.11. 14:03

A szépség  fogalmával és újjáélesztésével foglalkozik a 2019-es Tallinni Építészeti Biennálé, melynek kurátora Dr. Yael Reisner, az izraeli építész.

A Tallinni Építészeti Biennále (TAB) egy nemzetközi építészeti és várostervezési fesztivál, ami változatos programjaival segíti az építészet szélesebb körök által való megismerését, miközben a helyi kultúrát színesíti. A TAB célja ösztönözni az észt és a külföldi építészek, valamint az építészek és a nagyközönség közötti diskurzust

Dr. Yael Reisner kurátori felhívásában a szépség fogalmának újraélesztését tűzte ki célul: meglátása szerint ma a felszínességet, a régi világot és az elfogultságot társítjuk hozzá és ennek alakításában a technológia és az ember szoros kapcsolata is közrejátszik. Az építész az elmúlt években a szépség és az építészet különös és zavaros kapcsolatát kutatta, a témában 2010-ben jelent meg az Architecture and Beauty, Conversations with Architects about a Troubled Relationship című könyve. A Tallinni Építészeti Biennálé főkurátori kiállítása és témája ebbe a kutatásba illeszkedik. Reisner több megközelítési módot is ajánl a szépség és az építészet kapcsolatának megértéséhez, hiszen "annak ellenére, hogy ma a szépséget sokan sekélyesnek gondolják, az építészet egyik mércéje, hogy képes nagyszerű esztétikai élményt teremteni."
A 2019-es Tallinni Építészeti Biennále 5 fő eseményből áll: kurátori kiállítás, szimpózium és verseny, valamint a nemzetközi építészeti iskolákról és a hallgatók által tervezett installációk kiállítása. A Biennále ideje alatt az érdeklődők városszerte belefuthatnak majd eseményekbe, kiállításokba, előadásokba, filmvetítésekbe, sőt, az építészethez kapcsolódó zenébe is. 

A TAB 2019 szeptember 11. és november 17. között várja az érdeklődőket. 
A TAB 2019 társkurátorai Liina Soosaar és Barnaby Gunning építészek.