Épületek/Lakóépület

Jutalomjáték: poénokkal tűzdelt minilakás a fővárosban

2019.08.27. 13:15

Falakat mozgatni ebben az esetben nem kellett, nem is nagyon voltak. Helyette viszont rengeteg poén rejtőzik a részletekben: egy Radnóti vers, a szív tervrajza és az univerzum is felsejlik az Alvégi Lóci (noppa design) tervezte lakásban, ahol a tervező maga volt a megrendelő.

Érdekes helyzet egy tervező életében, amikor először nincs megrendelő, akivel közösen hozunk létre valamit, hanem egy személyben vagyok mindkettő. Ezzel a 24 négyzetméterrel együtt töltött 12 hónap, bevallom,  elég jól esett. Kompromisszumok nélkül vihettem végig azt a koncepciót, amit kitaláltam erre a varázslatos kis kertre néző lakásra.

Falakat mozgatni ebben az esetben nem kellett, nem is nagyon voltak... A tér szervezése egy léptékkel kisebb szintre ugrott: egy összefüggő bútorral kellett újragondolni a galériát, az arra való feljutást, az étkezőasztalt és a teljes gépesítést, miközben a maximális mennyiségű tároló kialakítására is figyeltem. A fürdőszoba blokk falának azonos anyagú burkolásával a térben álló minden elem egy amőbaszerű tárggyá áll össze. 

A kizárólag természetes anyagok - sőt felületkezelések - végiggondolása után jöhetett a jutalomjáték: a részletekben rejlő végtelen számú poén. A szív mérnöki blueprint-jei uralják a falat, míg absztrakciója a konyhaszekrényt, sőt, a lakás tervrajzai is láthatók: ott sűrűsödnek a fürdőszobafal nyomtatott üvegén. Boldog vagyok, hogy végre sikerült valahol összehoznom a hatszögű cementlap és a tölgyfa padló nagy találkozását is, ahogy az is örömmel tölt el, hogy sikerült új életet adni építész édesapám évtizedekig haszált rendezőszékének. További különlegesség, hogy az univerzium hangulatfényei jelennek meg az ágy feletti falpanelben és egy Radnóti versrészlet - Negyedik ecloga - az angolakna kiszellőzőjén. A lakásban van egy tökéletes kuckós rész is, itt találtam helyet a Hannabi Urban Nomad puffoknak is, és itt még a falak és a szekrény ajtai is a kanapéval azonos szövettel burkoltak. 

Kele Juci (a tervező neje) Wish című képét elnézve mi is azonnal kívánhatunk valamit az előtte lévő telefonon... és ebben a lakásban kapott helyet a legönérzetesebb tégladarab is. Vicces ellentmondás, hogy bár a lelkem már szemmel látható részét beletettem ebbe az otthonba, mégsem fogok benne élni, viszont örülök neki, hogy mások szeretik és élvezik. Erről kapta a nevét is: Lovia.

Alvégi Lóci

szerk.: fzs