Egyéb cikkek

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely fejlesztése

1/7

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

?>
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
?>
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
?>
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
?>
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
?>
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
?>
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
?>
1/7

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely fejlesztése
Egyéb cikkek

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely fejlesztése

2009.11.27. 11:26

Rangsorolás nélkül kiemelt megvételben részesült 4. számú pályaműRB - STÚDIÓ Bt.tervező: Balázs Attila

Rangsorolás nélkül kiemelt (2,5 millió forintos) megvételben részesült 4. számú pályamű
RB - STÚDIÓ Bt.
tervező: Balázs Attila

 

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
1/7
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
2/7
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
3/7
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
4/7
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
5/7
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió
6/7
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely - RB - Stúdió

 

 


Részletes bírálat

A terv a Nemzeti Emlékhely méltó megjelenítését új városi tér kialakításával éri el. Ez a Dóm tér kettős szerepet kíván betölteni: egyszerre városi tér, ugyanakkor felhasználja azt az immaginárius jelentést, hogy a negatív forma, a lenyomat, az űr képes valami hajdan voltat érzékeltetni.

Ezzel a felismeréssel egyedül áll a pályázók között. Az űr megjelenítése a hely méltó megjelölését szolgálja, anélkül, hogy attraktív jelet kellene létrehoznia.

A teret a Püspöki palota párkánymagasságánál alacsonyabb, kétszintes, karakteres téglaépület keretezi, a belső oldalán árkádos kialakítással. Hangsúlyos kapuzattal csatlakozik a Városház térhez és a beépítés felszakításával a Lux-féle épület által közrefogott térrészhez és délen a Táncsics utcához.

A beépítés három rétege tényleges funkciókat elégít ki:

  • a romok-kőtár szintje a városi tér kellő belmagasságú alépítménye,
  • a térfalak beépítése múzeumi, a déli oldalon a tér élettel történő megtöltését szolgáló kereskedelmi, vendéglátó funkciójú.
  • a közbezárt terület pedig kissé szűkös, de épp ezért belakható városi tér.

Ez a beépítés megoldja a Püspöki palota kertje felőli térfalat és a romterület szintjén kialakított Lux-féle épületek térfalát új szárnnyal helyettesíti. Ez utóbbi javaslat megfontolásra azért is méltó, mert a legtöbb terv nem kezeli azt a problémát, hogy a Vár körútra szervezett Lux-féle épületek ugyan illeszkedtek a hajdani városképbe, de a Városház tér felől már nem takarják el a körúton kívül létrejött új beépítést.

A megoldást két kritikai megjegyzés illeti:

  • a kőtár nyomott belmagassága elégtelen az egyébként szellemes megoldású, 1,7 m magas gerendák következtében, melyek súlyosságát nem tudja enyhíteni a hajdani boltozati bordákat bemutató, didaktikus üvegbetét
  • a déli oldalon a meglévő beépítéstől csak szűk sikátor választja el az új térfalat, aminek a megnövelése legalább a Vasvári Pál utca szélességére feltétlenül kívánatos. Ez a módosítás viszont veszélyeztetné a Városház tér felőli nagyvonalú kapcsolatot.

A tér burkolatában utal az alatta lévő bazilika térstruktúrájára. Kiemeli a Szt. István sírt. Mátyás-kori szentély is része a kompozíciónak. A romok szintjén történő épületbemutatás sematikus.

A tervezett „jelek" – a Szt. István szarkofág és a királyszobrok - alkalmazkodnak a téralkotási koncepcióhoz. Nem szerencsés, hogy a Szent István-i bazilika helyett a Mátyás-kori alaprajz kap hangsúlyt a negatív térformálásban.

A püspökség kerítésének déli kiszögellése melletti alapozások (3 db) problematikus helyen vannak. Az egész romterületet egységként kezeli (Mátyás-szentély és templomtól északra eső maradványok), a szarkofág áthelyezése elhibázott.

A további kutatás biztosítható.

A terv csak részben ad megoldást a háromszintes épület/térfal szerkezetkialakítására. A teljes épületszélesség-méretű lefedés nagyobb szerkezeti magasságot, vagy közbenső alátámasztást igényel, és kérdéses a belső udvar vízelvezetése a belső vasbeton ráccsal fedett térben.

A tér egészét burkolt, beépített felületként alakítja ki, kerteket, zöldfelületet nem tervez.

A pályaművet egyedi téralkotása miatt a Bíráló Bizottság kiemelt megvételben részesítette.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk