Közélet, hírek

Tizenkét emeletes házat terveznek a Normafára

1/1

A kép mközepén található volt iskolaépület helyére tervezik a 12 emeletes társasházat.

A kép mközepén található volt iskolaépület helyére tervezik a 12 emeletes társasházat.
?>
A kép mközepén található volt iskolaépület helyére tervezik a 12 emeletes társasházat.
1/1

A kép mközepén található volt iskolaépület helyére tervezik a 12 emeletes társasházat.

Tizenkét emeletes házat terveznek a Normafára
Közélet, hírek

Tizenkét emeletes házat terveznek a Normafára

2019.06.07. 12:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Vélemények:
7

Negyven méter magas, tizenkét emeletes házat terveznek építeni a Normafánál természetvédelmi területre, közvetlenü a Csillebérci Tábor mellett – értesült az index. A jogszabályok lehetővé teszik a beépítést, az önkormányzat nem támogatja az építkezést. 

„Természetvédelmi szakvélemény szerint az érintett ingatlan országos jelentőségű védett természetvédelmi területen fekszik. Része a Budai Tájvédelmi Körzetnek, ezért a védett területre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Az érintett ingatlanon és közvetlen környezetében védett, valamint Natura 2000-es jelölő növény- és állatfajok fordulnak elő"- írja a lap. A negyven méter magas épület egyértelműen a környéken taláható fák lombkoronája felé nőne, azaz a Budai-hegység több pontjáról látható lenne, így felépítése tájszerkezetileg és vársoképileg is aggályos.

Az ingatlanfejlesztő cég a lap kérdéseire azt válaszolta, hogy az épület méretei megfelelnek a helyi és az országos előírásoknak, annak magasságát a zöldterületi arány megőrzése indokolja, „a tervek több, a telek beépíthetőségére vonatkozó mutatót sem használnak ki teljes mértékben". A telken korábban iskolépület volt, a kivitelező szerint a 66 lakás nem fog nagyobb forgalmat generálni a korábbinál.

A XII. kerületi önkormányzat a cikk megjelenése után azt közölte az index-szel, hogy nem támogatják ekkora épület építését a Normafánál, mert – bár a hatályos országos jogszabályok lehetővé teszik egy ekkora épület elhelyezését – „ilyen jellegű magánberuházás nem összeegyeztethető azzal a munkával, amit  az önkormányzat a Normafa rendbetétele kapcsán végzett az elmúlt években". Tájékoztatásuk szerint „a beruházó jelenleg sem az építési telek melletti terület természetvédelmi besorolása miatt szükséges környezetvédelmi hatásvizsgálattal, sem pedig érvényes építési engedéllyel nem rendelkezik, ezek hiányában pedig biztosan nem fog tudni egy ilyen jellegű épületet elhelyezni."

Vélemények (7)
Pákozdi Imre
2019.06.07.
19:12

Kíváncsi leszek, Pokorni Zoltánék hogyan tudják megakadályozni ezt a merényletet, azok után, hogy a cikkben említett hatályos országos jogszabályok egy kalap szart nem érnek - hiszen az építkezés, úgymond, jogszerű. Hol is? Idézem: "...az érintett ingatlan országos jelentőségű védett természetvédelmi területen fekszik. Része a Budai Tájvédelmi Körzetnek, ezért a védett területre vonatkozó szabályok érvényesek rá."

rgb
2019.06.09.
14:38

@Pákozdi Imre: Pákozdi úr milyen szabatosan fogalmaz jót mosolyogtam kínombna rajta. Választási év van még az is lehet, hogy bármi megtörténik Pokorni Zoltánék részéről, vagy semmi ha érti. :D Mindenesetre a Normafát használók és óvók hangos felhördülése nem lenne meglepő egy ilyen beavatkozás esetén, tekintve akárcsak a kis kápolna pályázat által keltett érdeklődést. Ahol egyébként szintén az idezet szövegre hivatkoztak elkötelezetten.

Pákozdi Imre
2019.06.09.
18:08

@rgb: A budapesti városépítészeti folyamatokkal szembeni évtizedes szakmai, eszmei, történeti, környezetvédelmi, etikai és politikai vetületekkel elegy elégedetlenség kell ahhoz, hogy a "sz.r" szót kipontozás nélkül írjuk le egy nyilvános szövegben. Az évtizedes jelzőt komolyan gondolom. A disznóságok ugyanis a Zeppelin és a Zaha Hadid tojása projekt körül kezdődtek, a Fegyverneky-féle Tervtanács működésének idején. A fideszesek csak tanulták a gátlástalanságot, amit vezetőjük, Orbán Viktor ízlésficama a Nemzeti Színház mai külleme formájában manifesztált. Az, ami azóta köztéri szobrászatban, építészetben és tovább súlyosbodó ízlésficam-ügyben történt, persze nem menthető, csupán magyarázható az előzményekkel.

ongjerth
2019.06.10.
07:49

@Pákozdi Imre: Kedves Imre, nem vitatva alapvető tézisedet, és osztva elégedetlenségedet jelezném, hogy volt azért egy sorrendje a dolgoknak. Zaha Hadid tojását - ami nekem személy szerint tetszett - az Orco nevű nemzetközi ingatlanfejlesztő cég kezdeményezte, még úgy 2007-ben, és azt emlékeim szerint - némi tervtanácsi fúrások-farigcsálások után - a 2008-2009-es ingatlanpiaci (és átfogó gazdasági) válság törölte el, az Orcoval együtt (legalábbis Magyarországon). 2010. tavaszán a Fővárosi Közgyűlésben az utolsó testületi ülések egyikén került elő az az ötödik kerületi javaslat, ami az ötödik kerületben tíz helyi védett épületről vette volna le a védettséget (köztük a Zeppelinhez később szükségesekről is), ezt akkoriban egészen érdekes módon a Fidesz és az MSZP frakció támogatta, és egy akkor is kuriózumszerű szavazási összhanggal az SZDSZ és a Jobbik ellenezte. A Zeppelinnel ezután, 2011-ben állt elő az akkori belvárosi polgármesterrel kiváló kapcsolatot ápoló ingatlanvállalkozó. Hogy ki tanult mit és kitől, az jó kérdés, de a Nemzeti Színház körüli viták tíz évvel korábban, 1998-ban kezdődtek, amikor az építkezés leállításával létrejött a "Nemzeti Gödör" (ami aztán nevet adott a sajátos körülmények között, kicsit féllegálisan működő ikonikus kulturális központnak, aminek a helyén ma az Akvárium működik). Az új színházi helyszín kiválasztása még - a politikai különbözőségek dacára is - mintaszerű főváros-kormány együttműködéssel indult, és csak az építészeti megoldás verte ki a biztosítékot, úgy 2000 körül kezdődően. Én ebben a sorozatban nem az ízlésficamban látom a legkomolyabb problémát, jóval inkább a közvagyonnal, jogviszonyokkal összefüggő többoldalú erkölcstelenségben.

Pákozdi Imre
2019.06.10.
07:55

@ongjerth: Igazad van, nem menti egyik felet sem a sorrendiség.

rojan
2019.06.11.
15:58

@Pákozdi Imre: Valóban messzire vezetnek a mult feneketlen kútjában a szálak. De az építészeti izlésficam - Bán Ferenc megkezdett színháza építésének a leállítása, és a mai torzszülemény építése - az első Fidesz kormány alatt történt. A Központi Tervtanács elnöke  még messze nem Fegyverneky Sándor volt. Építészeti állásfoglalás akkor sem került nyilvánosságra, különösen nem figylembe vételre. Lásd ÉS XLIV/34. augusztusi száma "Nemzeti Vándorszínház" c. irásomat.

Roth János

Pákozdi Imre
2019.06.12.
13:46

@rojan: Esetenkénti építészeti ízlésficammal megspékelt városépítészeti hozzá nem értés, ami a beruházói gátlástalanságot kíséri. Ez ill. ezek a fentebb említett példák közös okai, meglehet, különböző mértékben. A megvalósult Nemzeti Színházé, a társadalmi tiltakozás miatt meghiúsult Zeppeliné, a Zeppelinhez hasonlóan igenis tervtanácsi jóváhagyást nyert Zaha Hadid-féle tojásé és a Normafára tervezett, de remélem, meg nem épülő magasházé. És ez a mix működik a Szentháromság téren Rados Jenő szép és adekvát épületének lebontásakor, de a Városliget beépítésekor vagy a Kopaszi gáti 120 méteres toronyház építésekor is.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk