/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Emberek/Oktatás

YBLayers – helyzetjelentés az Ybl-ről

1/10

YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett

?>
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
?>
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
?>
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
?>
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
?>
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
?>
Dévényi Tamás. Fotó: Novák Lajos
?>
Sisa József. Fotó: Novák Lajos
?>
Anthony Gall. Fotó: Novák Lajos
?>
Ferencz Marcel. Fotó: Novák Lajos
?>
1/10

YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett

YBLayers – helyzetjelentés az Ybl-ről
Emberek/Oktatás

YBLayers – helyzetjelentés az Ybl-ről

2020.05.02. 08:07

„A társadalmi érzékenység fejlesztése alapvető: észre kell vennünk az építészet etikai kérdéseit. Az építészet nem pusztán esztétikai kérdés lesz, hanem közügy. A jövő a hallgatóké, mi ezt a jövőt építjük." Markó Balázs DLA, az Ybl Építészmérnöki Intézet vezetőjének gondolatai az egyetemi képzés kapcsán.

141. évét kezdte meg 2020-ban az Ybl Miklós Építéstudományi Kar. Több szervezeti átalakulással a háta mögött, de mindig az adott kor építészeti, építőipari kihívásaira reagálva képezte és képzi ma is építész- és építőmérnök hallgatóit. Az építészképzést 2017-től ennek megfelelően új tanterv szerint, műhelyoktatásban, tapasztalt műteremvezetőkkel és lendületes fiatal oktatógárdával folytatja az intézmény. Az első három év eredményeiről is szólt az a rendezvénysorozat, amelynek a FUGA adott otthont február elején. Az eseményen Ybl-s generációk találkoztak, volt műhelybeszélgetés, kiadványbemutató és filmvetítés is.

A FUGA nagytermét az elmúlt évek mesterszakos építész hallgatóinak munkái töltötték meg. Nagy méretű plakátokon innovatív koncepciók, izgalmas szerkezetek jelentek meg. A bemutatott munkák – a városi léptéktől egészen a csomópontokig – keresztmetszetét adták a mesterképzésben részt vevő hallgatók szerteágazó érdeklődési körének. Mellettük jelentek meg egy-egy falon oktatói alkotások: grafikák, fotók, meg nem valósult munkák, kitágítva ezzel az építészet határait. Kuriózum, az iskola történetének szeretett és ápolt öröksége Beszédes Kornél egykori oktató munkássága, amely szintén bemutatkozott egy kisebb összeállításon.

YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
1/10
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett

Az első este Csontos Györgyi filmbemutatója (Ybl Miklós öröksége, 2014.) után a közelmúlt karizmatikus, generációkat felnevelő oktatóival beszélgettünk. Szily Imre Balázs legendás építészettörténet órái, Börcsök László Euro-diákkörös tanulmányútjai évtizedeken át meghatározták a képzésben részt vevő hallgatók hétköznapjait, őszi és tavaszi szüneteit. Beszédes Rita részvételével tisztelegtünk Beszédes Kornél tanár úr emléke előtt, felidézve az iskola történetének legfontosabb állomásait.

Prima Díjas mestereket és Junior Prima Díjas fiatalokat kérdezett Kiss Gyula dékánhelyettes, építész szakfelelős a második estén a pályakezdésről, szakmagyakorlásról. Dévényi Tamás, Zsuffa Zsolt, Mizsei Anett és Kovács D. Barna sikerek és kudarcok, folyamatban lévő munkáik mellett személyes történeteket is megosztottak a szép számban jelenlévő hallgatósággal. Ezen az estén mutatta be Sisa József és Milkovich Eszter Anthony Gall, a kar dékánjának új könyvét, amely Kós Károly életéről, munkásságáról szól. 

YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett
5/10
YBLayers kiállítás a FUGA-ban. Fotó: Mizsei Anett

A hallgatók részvétele és aktivitása az új szemléletű oktatással együtt formálja az iskola szellemiségét, de fizikai valóját is. A 2017 őszén elindított képzés első évfolyamának hallgatói lassan a diplomához közelednek. Az elmúlt, közel három évben valódi közösség épült, olyannyira, hogy amikor helyüket átadták a műhelyben a 2019-es elsőéveseknek, önerőből, dr. Rohoska Csaba műhelyvezető szervezésével, közös nyári gyakorlatként újították fel a számukra kijelölt műtermet. Nyári szünetüket feláldozva falakat törtek át, nyers téglafelületeket tisztítottak meg és létrehozták azt az alkotóteret, ahol napi szinten dolgoznak. A teremfelújító csapat – Ádám Kristóf, Babity István, Baglé Dávid, Bubori Dezső, Csiha Dóra, Egyedi József, Fazekas Bettina, Hornperger Arnold, Horváth Tímea, Kelemen Tímea, Kulcsár Dávid, Nyárai Fruzsina, Pozsgai Evelin, Pummer Péter, Sávai Lilla, Szabó Patrik, Szabó Viktória Daniella, Uzsoki Virág Olimpia – egyben a FUGÁ-ban rendezett kiállítás létrehozásában is komoly szerepet vállalt, kiegészülve az első évfolyamosok lelkes csatlakozóival.

A FUGA kistermét tehát a jövő felnövekvő Ybl-s generációi foglalták el: a jelenleg aktív hallgatók elsőévestől a mesterszakosig, a legváltozatosabb témákban és léptékekben létrehozott alkotásaik. Örökségvédelmi kutatás Csontos Györgyi DLA Ybl-díjas építész vezetésével Ózd mellett, kreatív formatervezés Szösz Klaudia hallgatóitól. Bútorok, városmodell, lámpa-prototípus – és a Bsc műhelyképzés évfolyamainak modelljei, félév végi plakátjai borították a kisterem falait. A kisebb létszámú évfolyamok, a személyes és megemelt óraszámban történő tervezésoktatás, a modelleken keresztül történő gondolkodás egységes színvonalú, de a sokszínűséget bemutató kiállítási anyagot eredményezett. 

Ferencz Marcel. Fotó: Novák Lajos
9/10
Ferencz Marcel. Fotó: Novák Lajos

E gazdag anyagot foglalja össze az a kiadvány is, amelyet a Kar 2019 végén adott ki, s amelyet dr. habil. Ferencz Marcel mutatott be. „Fontos, hogy ne egy kitaposott úton haladjon az oktatói gárda, mert akkor a hallgatók is kénytelenek rálépni a kitaposott útra… Keressük a járatlan utat! Ezen az úton ez csak egy lépés… A műhely jellegű oktatást a tanárok közötti párbeszéd képviseli, hiszen konzulensként is vitatkozunk és ebbe a vitába kapcsolódik be a hallgató, gyakran megelőzve a megoldással az oktatókat. Mi is tanulunk a fiataloktól, bízunk benne, hogy ők is tőlünk. […] Az építészet egy folyamatos nagy megújulás." – emelte ki a kar egyetemi tanára. A műhelyekben dolgozó hallgatók és oktatók tervei, gondolatai, grafikái kiegyensúlyozottan, oldalpárokra rendezve jelennek meg a kiadványban. Bal oldalt az alapképzés és az oktatók, jobb felől a mesterszakosok munkái – végigpörgetve a közel 120, feszesen szerkesztett oldalt, kirajzolódik az egyetemen zajló sokrétű munka és annak eredményei.

A képzés öt évének minden évfolyama képviseltette magát a FUGA földszinti termeit megtöltő sokszínű tárlaton, amelyet az Ybl Építészmérnöki Intézet vezetője, Markó Balázs DLA nyitott meg. „Büszkék vagyunk a magyar építőiparban mélyen gyökerező múltunkra. Látjsuk a tablók mögött húzódó gondolatokat, amelyek a műhelyoktatásban formálódnak. A műhelyvezető oktatók felelősek az egyes évfolyamokon zajló oktatásért, a mester–tanítvány viszony kereteiért, a hallgatóknak pedig be kell fogadni ezt a vezetést. Ha a hallgatók hisznek ebben, és megvan a bizalom, akkor tudjuk, hogy jó úton haladunk és jó teljesítményt fogunk nyújtani. Van múltunk, amit ismerünk és szembe kellett néznük vele, és van jelenünk, amely a műhelyekben zajlik, ahol jelen kell lenni teljes szellemi és fizikai valónkkal. A műhelyben a nehézségeinket és hiányosságainkat a kollektív alkotás öröme időről időre átírja. Mindemellett van jövőnk. A világban a lakhatás nagyon fontos diskurzussá válik, társadalmi, építészeti és nagymértékben anyagi és technológiai kérdésként. Bizonyos humán feladatokat a számítógép és a mesterséges inteligencia vesz át. Ez a mostani hallgatókat már érinteni fogja szakmagyakorlóként, s ezek a kérdések át fogják írni a folyamatokat. A társadalmi érzékenység fejlesztése ugyanakkor alapvető: észre kell vennünk az építészet etikai kérdéseit. Az építészet nem pusztán esztétikai kérdés lesz, hanem közügy. A jövő a hallgatóké, mi ezt a jövőt építjük. […] Büszke vagyok arra, hogy a műhelyoktatás létrehozásába azonnal bekapcsolódtak a kollégáim és hozzátették a gondolataikat. Büszke vagyok a hallgatóinkra, akik újonnan beléptek, megértették, hogyan tudnak részt venni mindebben. A kiállításon ebből láthattunk pillanatképet." 

10/10

A jövő minden bizonnyal újabb és újabb változásokat hoz az iskola számára. Április végén az intézmény szervezeti átalakuláson ment keresztül, visszaállítva a tanszékek struktúráját. A Tervezés Tanszék élére dr. Kiss Gyulát nevezték ki, de megalakult az Építettkörnyezet Tanszék dr. Klein Rudolf Phd, a Vizuálisismeretek Tanszék dr. Markó Balázs, illetve az Építéstan Tanszék dr. Anthony Gall Phd. egyetemi tanárok vezetésével. A kinevezésekhez ezúton is gratulálunk!

Mizsei Anett

A Kiállítás rendező hallgatók:
Bsc I. éves hallgatók: Bácsi Dorottya, Bihari Benjámin, Deák Angéla, Deák Lilla, Frisnyák Benedek, Gaál Márton, Kovács Bence, Németh Anna, Szenner Hanna, Thern Lotti
Bsc III. éves hallgatók: Ádám Kristóf, Baglé Dávid, Fazekas Bettina, Hornperger Arnold, Horváth Tímea, Kulcsár Dávid, Pozsgai Evelin, Szabó Viktória Daniella


 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk