Épületek/Lakóépület

Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház

1/15

Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs

?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
1/15

Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs

Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház
Épületek/Lakóépület

Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház

2019.08.28. 13:29
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budaörs

Építészek, alkotók:
Oroszlány Miklós, Losonczi Júlia, Gulyás Levente

Zúzmara családi ház

URL:
GINKGO Architects

Tervezés éve:
2016

Építés éve:
2017

Bruttó szintterület:
170 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Oroszlány Miklós
építész tervező: Gulyás Levente, Losonczi Júlia
építész munkatárs: Dobszai Dániel, Kurucz Attila 

tartószerkezeti tervező: Lengyel Csaba
épületgépészeti tervező: Goda Róbert
elektromos tervező: Nyári Ilona  

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Budaörs sűrűn, keskeny telkekkel parcellázott, változatos domborzatú részén áll a Ginkgo Architects tervezte családi ház. Ez a helyszín határozta meg az építészeti koncepciót is, a végeredmény egy néhol földbe süllyesztett, néhol lebegő épület lett. 

A helyszín – a Frankhegy déli lejtői

Budaörs felső részén, az egykor a svábok gyümölcsöskertjeinek is helyet adó Frankhegy oldalában épült fel ez a családi ház. A területet a Kőhegy sziklás lankái, a tetején álló kápolna és a feszület választja le a főút mentén kétoldalt elnyúló „zajos" Budaörsről. Ez egy sűrűn, keskeny telkekkel felparcellázott, víkendházakkal tűzdelt rész, változatos domborzati viszonyokkal. Maga a telek egy vízmosás kis völgyére néz rá, míg az itt elhelyezkedő házak a völgy fölött néznek egymás és a kilátás felé. 
 

Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
2/15
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs


 

A telek adottságai - helyfoglalás

A telek a félig épített vízmosás egyik oldalán, a hozzá csatlakozó keskeny úttól meredeken, hosszanti alakban nyúlik fel egy domb teteje felé, téglány alakja nem egészen párhuzamos a terep lejtésével. A kicsiny, keskeny telek alakja a domboldal hosszanti felosztásából, majd annak újraosztásából alakult ki. Az épület helyfoglalását a kilátás, a keskeny telekszélesség, illetve a szomszédok közelsége befolyásolta, így a hosszúkás, oldalhatárhoz simuló épület a telek felső sarkából indul és tömege a völgy és a kilátás felé fordul. Ez a mozdulat az udvar felől egy ölelő déli homlokzatot eredményez, míg a ház túloldalán az oldalkertben az utcáról felérve a bejáratot jelöli ki.


Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
3/15
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs


 

Felül közösségi, alul privát

A kétszintes ház többek között a területen érvényben levő alacsony homlokzatmagasság okán a következő képlet szerint alakult: a főleg egyéni háló- illetve kiszolgáló funkciókat magába foglaló alsó rész a földből kinőve, ahhoz hasonulva artikulálódott, míg a közösségi funkciókkal (konyha-étkező-nappali) bíró felső rész az alsótól teljesen elváló, arra ráülő, itt-ott túlnyúló, „lebegő" szintként fogalmazódott meg. Ez a kettősség a téralakításban is megmutatkozik. Az alsó helyiségek falakkal lehatárolt, egymás utáni sorolásából keletkező szigorúságát a teljesen egybefüggő egy térként kezelt felső szint levegőssége ellenpontozza.

Ez a képlet belesimul az épület mindenkori térhasználatába is. Az alsó háló részeknek intimitást ad, hogy félig a földbe süllyesztettek, közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, a fenti, közösségi funkcióknak pedig jót tesz a nyitott, egybefüggő nagy tér, ahonnan jó kilátás nyílik a nem annyira közvetlen környezetre is. A felső rész elöl és hátul túlnyúlva az alsó részen két eltérő használatú teraszt ad a háznak. Elöl a völgy fölé emelkedve kilátást ad a környező hegyekre, míg hátul, ahol a terep emelkedése eléri a felső rész vonalát, aktív kertkapcsolattal rendelkező grillterasznak ad helyet.


Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
6/15
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs


 

"A belsőépítészeti megbízatást is megkapva lehetőségünk nyílt arra, hogy a ház építészeti koncepcióját tovább konkretizáljuk az épület belső részleteiben. A felső rész kilátás felé helyezkedő falain egy földtől plafonig terjedő beépített szekrény vonul végig, amit az ablakok beülő keretei törnek meg egy-két helyen" - mesélik a tervezők. 
 

szerk.: fzs.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk